Behandla avlutad möbel

Hej,
Jag funderar på att köpa ett äldre slagbord på Blocket, men det är avlutat. Kan man behandla/måla det med något så träet mår bra/ser fint ut?
På bilden ser det helt ok ut, men antar att det kommer se torrt och sprött ut i verkligheten? Iaf om man utgår ifrån vad nätet skriver om avlutade möbler.
Med vänlig hälsning,

Kommentarer

 • Hej Katarina,

  Jag skulle tro att en halvolja (50% balsamterpentin/ 50% kokt linolja) kan fräscha upp ytan och att även en målning med lasyr eller traditionell linoljefärg skulle vara vårdande på en torr möbel. Vill man inte ha varken olja eller färg rekommenderar jag varmt linoljesåpa som med sin naturliga fetthalt vårdar träet på ett miljövänligt sätt utan att påverka utseendet alltför mycket.
  Något slags bivax eller linoljevax kan även vårda och ge en skyddande yta men då har du ett fetare underlag som behöver slipas bort vid eventuell målning.
  Amelie
 • Hej, jag har ett språk och ett gammalt slagbord som jag behandlade med bivax för 20 år sedan, är fortfarande snyggt. Problemet är att jag vill behandla mitt köksbord på samma sätt men har tappat receptet. Vet att det var bivax + nå’t mer, förmodligen balsamtetpentin?
  Kan ni hjälpa mig med ett recept?
  Mvh
  Agnetha
 • Hej, 

  Tyvärr har vi inga recept för bivax. Mitt tips är att du söker lite på nätet efter ytbehandling möbker, bivax eller fråga någon någon kunnig återförsäljare av bivax (gärna en byggnadsvårdsbutik).

  Lycka till!
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.