Till senaste kommentaren

Basisk linoljesåpa? Vad betyder det egentligen?

Hej, Har hört att linoljesåpan är basisk. Varför vill man ha en linoljesåpa som är basisk och vad betyder det egentligen för användandet?

Kommentarer

 • Hej, ja det stämmer. Linoljesåpa har ett högt PH-värde.
  Ett högre PH-värde innebär att den är basisk (alltså motsatsen till sur).
  Fördelen med en basisk såpa är att den lätt tar bort all smuts som kommer från växt- eller djurriket. Redan i kallt vatten! Egentligen är det inte så konstigt när man tänker på saken. Den mesta smutsen i vårt hem kommer just därifrån. Smuts från skor och ytterkläder eller smutsiga djurtassar kommer mest troligt från naturen. Smuts i köket kommer också ofta från växter eller djur. Det vill säga, vid tillagning av mat. Allt detta tas enkelt och naturligt bort med en basisk linoljesåpa.

  En annan stor fördel med en basisk såpa är att den tar bort och motverkar återväxten av till exempel mögel. Mögel är en sorts svamp och de trivs inte en basisk miljö. Om du hittar ett mögelangripet område testa att skura med en såpa som har ett högt pH-värde. Lämna gärna lite såpa kvar att verka över de angripna områdena och mögelangreppet ger vika (observera att detta inte bör göras på linoljefärgsmålade ytor, då såpan i dessa fall kan lösa upp även själva färgen!).

  Samma utgångspunkt gäller för alger och lavar. Alger angriper ofta sådant som finns utomhus som till exempel trädgårdsmöbler, fönsterbleck, krukor, växthuset och båtar. Algerna trivs inte heller i en basisk miljö och håller sig borta längre om du använder en såpa med högt pH-värde.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.