Linoljesåpning av altandäck?

För några år sedan rekommenderade ni linoljesåpning av altandäck. Det gör ni inte längre, vad jag kan se. För utomhusdäck är det endast till teak som ni föreslår linoljesåpning nu. Varför ändrades råden? Vad förslår ni som underhåll av altandäck idag?

Kommentarer

 • Hej Inga,
  Vi rekommenderar vår linoljesåpa till det mesta och den är givetvis utmärkt även vid såpskurning av altandäck. Möjligen har formuleringarna ändrats över tid, men inte produkten och dess användningsområden.

  Såpning är alltså fortfarande en skonsam, mild, miljövänlig och återfettande underhållsbehandling för samtliga träsorter och trägolv. Däremot ska man inte tro att såpskurning av ett altandäck är likvärdigt med en beständig behandling utan den är mer att se som rengöring och underhåll.

  I vår artikel Såpskura altangolv - så gör du hittar du mer information och hur du går till väga.
  Amelie
 • Hej!
  Jag funderar på att tvätta vårat trädäck med linoljesåpa. Trädäcket är sedan tidigare behandlat med en typ av träolja med pigment i. Hur blir det att då "blanda" produkter? Kan jag tvätta eller behandla trädäcket med linoljesåpan och sen möjligtvis igen använda den andra oljan med pigment i, eller är det bara linoljesåpa som gäller i framtiden då?

 • Hej Jessica,

  Jag skulle säga att det utvändigt fungerar lite annorlunda.Till exempel har du ett material som utsätts för annan yttre påverkan såsom luftpartiklar, avgaser, närliggande växtlighet, skugga, sol osv...
  Du kan självklart tvätta altandäcket med linoljesåpan. Se till att spola av det ordentligt (efterskölj även utomhus!). Låt torka upp några dagar beroende på väder och luftfuktighet och sedan kan du olja in däcket igen.

  Huruvida pigmenteringen påverkas har jag svårt att avgöra då du inte nämner kulör och det inte heller är vår produkt. Men vid en efterbehandling av samma olja borde du kunna återställa till största del. Är du orolig, fråga tillverkaren om deras produkt, de kan den bäst själva.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.