Elpriser dag/natt

Hej.
Kan vi påverka elkostnaden genom att lägga större delen av förbrukningen på natten med den mätare vi har idag? Går det annars att ställa om till timavläsning som vi läst om?

Hälsning
Ulf

Kommentarer

 • Hej,
  Elen är ofta billigare på natten, men det kan förekomma billiga timmar på dagen och dyra timmar på natten också. Kom ihåg att den bästa kilowattimmen är den som inte används.

  Läs mer om våra energitips här

  För att kunna påverka din elkostnad genom att förlägga din förbrukning på natten behöver du ha ett timprisavtal med ditt elhandelsföretag och du måste ha en elmätare som stödjer timavläsning (även kallat timmätning) med ditt elnätsbolag.

  Timmätning 
  Med timmätning visar elmätaren din förbrukning per timme. Timmätning innebär inte att man styr sin elförbrukning. Timmätning innebär att man kan följa sin förbrukning.

  Timprisavtal
  Med ett timprisavtal betalar du det faktiska priset för varje förbrukad kWh. Du kan i viss utsträckning påverka hur mycket du betalar för elen, till skillnad från ett rörligt elavtal med snittpris. För att det ska vara lönsamt med ett timprisavtal behöver du ha möjlighet att nyttja elen när den är som billigast och avstå vid pristopparna. Om du använder mycket el under de dyraste timmarna på dygnet kan ett timprisavtal bli dyrare. Har du ett traditionellt förbrukningsmönster och inte har möjlighet att förändra det rekommenderar vi dig att inte byta till ett timprisavtal.

  Läs gärna mer om timpriser här
  Jennifer

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.