Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Frågor om värme och element

Under hösten och vintern får vi många frågor om innetemperaturen. Alla upplever värmen på olika sätt. En del fryser, en del tycker det är för varmt.
Det är även vanligt på hösten, efter en skön sommar, att vi tycker det är kallt eftersom vi helt enkelt inte är vara vid de kallare temperaturerna som hösten för med sig. Det väsentliga är att lägenheterna håller 20-21 grader.

Värmen är alltid på
Värmen i våra hus är på året runt och styrs med hjälp av den termostat som sitter på elementet. Är det varmare än 21 grader så stänger termostaten, och är det kallare än 20 grader så öppnas den och "släpper på" igen.

Extra element är inte bra 
Tänk på att om du använder dig av ett extra element i din lägenhet så stänger termostaten i elementet av sig när det blir varmare än 21 grader. Detta eftersom termostaten känner av värmen i rummet och inte i elementet. Det gör att elementet blir kallt och att du utöver det får en ökning av din elförbrukning.
 
Bra inomhusklimat 
För att få bra luft inomhus är det viktigt att du som bor i lägenheten inte stänger luftventilerna hemma hos dig för då står luften och värmen still. För en behaglig temperatur behöver luften i din lägenhet cirkulera. För att ventilerna ska fungera på rätt sätt behöver du även rengöra dem med jämna mellanrum.

Vädra lägenheten och släpp ut fukten i badrummet
Det effektivaste sättet att avlägsna fukt och dålig luft är att vädra. Efter ett korsdrag på fem minuter är lägenheten ordentligt vädrad.

Att det är vått och fuktigt i ett badrum är naturligt. Men om det blir för mycket kan det bli fuktskador. För att undvika fuktskador är det viktigt med bra ventilation och att vädra. Det enklaste sättet är att låta badrumsdörren stå lite öppen. Har du dessutom ett fönster i badrummet blir det ännu enklare att vädra igenom. Var uppmärksam på fukt och mögel.

Tips för ett bra inomhusklimat
  • Ställ inte möbler tätt intill elementet det förhindrar att värmen sprids i rummet. 
  • Häng inte tjocka gardiner framför termostaten eftersom då känner termostaten en högre temperatur än det är i rummet och elementet stängs av för tidigt.
  • Fäll ner persiennerna på nätterna. Persiennerna isolerar så att värmen behålls i rummet.
  • Låt inte fönster står öppna en längre tid. Vädra istället ordentligt en kort stund.

Vilken temperatur ska man ha i lägenheten?
Temperaturen ska ligga på runt 20-21 grader. Det är lägenhetens medeltemperatur över en längre tid som mäts och ska ligga på denna temperatur. Det är därför vi bara mäter på ett ställe, nämligen i hallen, som visat sig vara den mest representativa platsen att mäta lägenhetstemperaturen.

Varför är mitt element kallt ibland?
På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner att det är 21°C i rummet, stänger den av vattenflödet igenom elementet. Efter en stund svalnar elementet och når samma temperatur som rummet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minusgrader ute.

Jag har en termometer som visar ute/inne temperaturen. Den är placerad på fönsterbänken och visar 16 grader inne. Vad är fel?
Placeras termometern mot en yttervägg eller i ett fönster blir temperaturen missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum bör du placera din termometer mot en innervägg.

Jag upplever att temperaturen sjunker på natten, stämmer detta?
Nej, vi har ingen nattsänkning. Dock är det inte ovanligt att det faktiskt blir lite kallare inne nattetid men det beror oftast på att den under dagen uppkomna temperaturen (på grund av solinstrålning och olika värmetillskott som belysning och personvärme) försvinner under natten då aktiviteten i lägenheten minskar och alla sover.

Behöver man lufta elementen i lägenheten?
Endast om det är nödvändigt. När man har utfört rörarbeten i värmesystemet kan detta föra med sig luft till lägenheterna. Luften hamnar då oftast i lägenheterna längst upp i huset. Då hörs ett bubblande oljud i elementen.Beatrice Kundservicechef (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.