Värmen i lägenheten

Värmen du har på elementen beror dels på vad du har elementets termostatventil inställd på. Har du termostaten avstängd kommer ingen värme till elementet och har du den på max (vad vi förinställt den på) så öppnar den upp värmeflödet till elementet för att hålla ca 21 grader i rummet. Värmesystemet i huset styrs av utetemperaturen och ju kallare det är ute desto högre temperatur finns att tillgå i värmesystemet som elementen är kopplade på.

Vår målsättning är att det ska vara minst 20 grader i lägenheten. Vi har i alla lägenheter uppkopplade temperaturgivare monterade i hallen. Medeltemperaturen av alla lägenheters temperaturgivare i ett hus kompenserar vad vi styr ut i värmesystemet. Är medeltemperaturen under 21 grader styr vi ut mer värme i systemet och är medeltemperaturen över 21 grader styr vi ut mindre värme i systemet. Kontakta fastighetsansvarig på ditt boendeservicekontor om du inte upplever 20 grader i lägenheten eller om det bubblar i elementet (luft i systemet).

Ventilation och värme hänger ihop. För att må bra behöver vi få in luft i lägenheten som hela tiden byts ut mot renare luft samt att luften går rätt väg i din lägenhet och sprider värmen från elementen för att skapa ett bra inneklimat.

Tänk på
  • att inte täppa till ventilerna i lägenheten. Då fungerar inte ventilationen som den ska, med risk för dålig luft och i värsta fall fuktproblem.
  • att möbleringen i rummet eller stora, tunga gardiner kan påverka temperaturen. Undvik att ställa stora möbler framför elementen då möblerna hindrar värmen från att komma ut i rummet.
  • nattetid kan upplevas lite kallare då tekniska apparater som alstrar värme inte är påslagna. Däremot sänks inte temperaturen på värmesystemet.
  • om du behöver vädra, gör det snabbt och effektivt.  
  • sommartid om det är varmt i lägenheten så undvik att öppna fönstren och dra igen persienner eller gardiner för att hålla ute värmen. Har du större lägenhet kan du ha korsdrag genom att öppna fönster i olika ändar av lägenheten.
Ernst Rosén

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.