Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad ska jag tänka på innan jag tecknar elavtal?

Det är dags att välja elavtal. Finns det något jag ska tänka på innan jag tecknar elavtal?

Mattias Johansson Energimarknadsinspektionen Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Det är bara den person i hushållet som står på elnätsavtalet som kan teckna ett elhandelsavtal. Avtal som tecknas per telefon eller på internet betraktas som distansavtal. Det betyder att du har ångerrätt i två veckor. Ångerrätten omfattar däremot inte avtal som sluts på en plats utanför ditt hem, som till exempel i ett köpcentrum eller om du besöker elhandlaren på dennes kontor.

  För samtliga avtal gäller att priset anges i öre per kWh. Till elhandlaren betalar du också elskatt och moms samt oftast också en årsavgift. För att du lättare ska kunna jämföra olika avtal är elhandlarna skyldiga att visa så kallade jämförpriser. Jämförpriset anges i öre per kWh och inkluderar alla fasta och rörliga delar. Utöver det betalar du även en avgift till ditt nätföretag.

  I övrigt är det lätt att teckna eller byta elavtal! Så här gör du:

  1.Kontakta den elhandlare som du vill byta till. I de flesta fall räcker det med ett telefonsamtal eller att du tar kontakt via elhandlarens webbplats.

  2.När du tecknat ett elavtal informerar ditt nya elhandelsföretag det elnätsföretag som du är ansluten till om bytet.

  3.Elnätsföretaget läser av din elmätare. Sedan skickar de mätarställningen till din gamla och nya elhandlare.

  4.Slutligen meddelar elnätsföretaget din gamla elhandlare att du bytt elavtal.

  Mattias Johansson Energimarknadsinspektionen
 • Är kund hos EON nu. Bor i Kungsbacka . Är det ide för mig att byta till Er? Vad ska jag välja i så fall? Fast .? Det har jag nu. Har begränsad ekonomi. Snälla svara ärligt om vad Du vet. Med vänlig hälsning, Marie Dufvenhed

  MarieDufvenhed
 • Hej!

  Använd gärna vår jämförelsesajt www.elpriskollen.se. Där kan du se vilka elhandlare som har lägst pris just där du bor och hur E.ON ligger till i förhållande till andra elhandlare. Sajten drivs av en myndighet som heter Energimarknadsinspektionen som övervakar elmarknaden. Lycka till och återkom gärna om du har fler frågor.

  Mattias Johansson Energimarknadsinspektionen
 • Hejsan!
  Jag ska flytta från min studentkorridor till en studentlgh och här har det ingått el i hyran. Nu när jag ska välja elleverantör så säger de att avtalet inte kan starta förrän 15 dagar då ångerrätten har gått ut. Jag har Vattenfall som elnätleverantör. Betyder det att jag måste ofrivilligt att en löpande avtal de första 14 dagar när jag flyttar in den 2 feb?

  Hälsningar

  Lena

  Lena C
 • Ångerrätten är 14 dagar och gäller från det att du fått skriftlig information om avtalet. Du kan teckna ett avtal idag och komma överens om att det ska börja gälla till exempel 1 mars. Om du får information om avtalet idag så gäller ångerrätten från idag.

  Elhandlaren är i sin tur skyldig att meddela ditt nätföretag om bytet senast 14 dagar innan det ska börja gälla. Det innebär att ett byte inte kan ske över en natt. Det bästa är att teckna avtalet i god tid innan du flyttar in i den nya bostaden och komma överens om vilken dag det ska börja gälla.

  Mattias Johansson Energimarknadsinspektionen
 • Jag ringde ett elbolag och om man nämnde inflyttningsdagen så kunde det lösas med vilken dag avtalet skulle gälla 😀

  Lena C
 • Bra att det löste sig!

  Mattias Johansson Energimarknadsinspektionen
 • Hej!

  Jag ska teckna ett elhandelsavtal men är osäker på vilket jag ska välja. Är student och har därför inte heller den bästa ekonomin så letar efter något som passar mig och min ekonomi bäst! Finns det studenterbjudanen hos vissa elhandlare? Och annars, vilket avtal passar bäst när man inte har den bästa ekonomin?

  Michelle
 • Hej!

  www.elpriskollen.se ser du vilka elhandlare som har lägst priser där du bor.

  Det första du ska bestämma dig för är vilken avtalstyp som passar dig, rörligt eller fast pris. Här är det ingen som på förhand vet vad som blir billigast. Har du lite mindre marginaler i din ekonomi kanske fast pris känns bra. Då vet du vad elen kostar varje månad. Har du råd med tillfälliga prisuppgångar, till exempel under vinterhalvåret, kan du ta rörligt pris. Då kan du även dra nytta av eventuella prisnedgångar.

  Sedan är det bara att jämföra priser och villkor hos olika elhandlare. Titta särskilt på vilken uppsägningstid avtalet har och vad som händer om du inte gör något innan avtalet löper ut.

  Lycka till!

  Mattias Johansson Energimarknadsinspektionen
 • HEJ.Jag Prokop Kristofer har elavtal med fortum från 1997.I år 2005 ringde deras skurk och skulle teckna ny avtal med vind&gröna el.Jag är juridiskt
  person med "A"bechörighet med plikt att anmäla nya kunder inkl.mig själv och fixar ingenting på telefon med någon distansförsäljaren.Han pratade som moskeepredikant sitt tal runt ,helt struntade vad jag sger !!! Då lade jag på luren.Senare en gång till efter några dagar samma procedur.!!!Tredje gång han ringde ,då sade jag "ring inte hit !!!" Därefter jag alldrig tittade på fakturan , där finns ej någon intressant att läsa. Men nu jag fått brosyren andra gång om grön&miljöenergi som jag själv hade velat redan 2005. Jag hoppas att byte av leverantör kommer att bli mitt sista samtal i yrketverksamhet .Jag har nu ej hämlig nr.och varje veckan ringer ngn.försäljaren,brr,brr,det är förskräcklig tid i pensjonärsvegetativtbortvarå.!!!!!!!!!FARSTA 2016-09-25.

  PROKOP KRZYSZTOF
 • Hej!

  Om jag har tolkat din situation rätt kan jag rekommendera att du anmäler dig till NIX-registret om du inte vill att företag som du inte har ingått avtal med ska ringa till dig. Givet att du har tecknat avtal hos Fortum gäller inte NIX-registret, utan då är det bättre att du tar kontakt med Fortum alternativt besöker vår prisjämförelsesajt Elpriskollen.se om ytterligare problem skulle uppstå.

  Hoppas att detta svar gav svar på din fråga, och lycka till!

  Louise Goding

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.