Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad ingår i de priser som visas på Elpriskollen?

Inser att de "elpriser" som Elpriskollen,se visar i sin prisjämförelse ej inkluderar nätavgifter och eventuella fakturaavgifter. Men vad ingår eller tillkommer ?
Vad gäller för moms, energiskatt, pålägg, elcertifikat etc ?
Med vänlig hälsning / Håkan J

Kommentarer

 • Hej Håkan

  Tack för din fråga till oss här på Ei!

  På elpriskollen.se visas ett jämförpris, vilket inkluderar samtliga rörliga och fasta kostnader för elhandeln. Inga kostnader i elhandelsavtalet får alltså utelämnas. Så samtliga priskomponenter som du nämner i din andra fråga finns också med på elpriskollen.se. Fördelen med jämförpriset är att avtalet blir enkelt att jämföra med andra avtal på elmarknaden.

  Elnätsdelen av din totala elkostnad finns inte med på elpriskollen.se och anledningen till det är att du inte kan välja elnätsföretag, där är man istället som konsument hänvisad till det elnätsföretag som äger elnätet där man bor.

  Sedan den 1 juni 2014 finns det ett förbud mot fakturaavgifter på elmarknaden. Ei är ansvarig över denna bestämmelse så blir du ändå debiterad en fakturaavgift kan du höra av dig till oss igen.

  Hoppas denna information hjälpte dig!

  Thomas

  Thomas Björkström Energimarknadsinspektionen
 • Hej har en fråga gällande kwh priset på elpriskollen är det alltså så här tex El SE3 60.50 öre/kwh + Energiskatt 29.40 öre/kwh = 89.90 öre/kwh så jämför priset blir i detta fall 89.90 öre/kwh eller är det nått mer i priset Tacksam för svar ps valet mellan rörliga och fasta elpriser? Hur man väljer rätt?? Och hela avtal

  Av
 • Hej!

  Jag är lite osäker på var du hämtat ditt prisexempel ifrån. Men på elpriskollen visar vi jämförpriser. I jämförpriset ingår alla fasta och rörliga avgifter samt skatt och moms. Tittar du på det så vet du att allt ingår.

  I valet mellan fast eller rörligt avtal brukar vi råda kunder att utgå från sin egen ekonomi. Har man lite mindre marginaler och det känns skönt att kunna planera sina utgifter kan det vara bra med ett fast pris. Har man lite större marginaler kan man ta ett rörligt avtal där man kan riskera att priset går upp, men där man även kan dra nytta av när det sjunker.

  Det viktiga är att du jämför priser hos olika elhandlare när du väl bestämt dig om du ska ha fast eller rörligt.

  Lycka till!

  Mattias Johansson Energimarknadsinspektionen
 • Hej Frågan är hur man räknar ut det pris som man kan jämföra med på elpriskollen.se alltså den avtals pris man har nu och sen jämföra så det blir rätt för det är så många rader med belopp osv
  Tacksam för svar och Tack på förhand

  Av
 • Hej igen!
  För att jämföra med det du har idag räknar du samman samtliga rörliga delar och lägger sedan på eventuella fasta avgifter delat med den förbrukning du angivit i elpriskollen.se. Har du valt en förbrukning på 2 000 kWh och har fasta kostnader på 349 kr/år delar du 349 med 2 000 som du sedan lägger till de rörliga kostnaderna.

  Du kan även kontakta din nuvarande elhandlare och be dem om ett jämförpris som de är skyldiga att uppge.

  Hoppas du blev hjälpt av svaret

  Jerker Sidén Energimarknadsinspektionen
 • "I jämförpriset ingår alla fasta och rörliga avgifter samt skatt och moms. Tittar du på det så vet du att allt ingår."

  Med uttryck som "alla avgifter" och "allt ingår" får ni det att låta som om elpriskollen skulle berätta vad jag skall betala för min el per kWh. Vilket är alltså inte sant enligt Thomas, utan elnätsdelen tillkommer... kanske lite skatter på elnätsdelen också, vem vet.

  Så vitt jag vet så behöver jag få den elektriciteten som jag köper hemleverad innan jag kan använda den. Denna summa, som jag måste betala för varje kWh som jag använder skulle jag som konsument kalla för elpris, även om energimarknadsinspektionen kanske tycker att jag gör ett löjligt semantiskt misstag. Finns det kanske någon webbservice där jag skulle kolla ett sådant elpris?

  Jag hoppas att ni kan vara mycket mer tydliga på vad som räknas med och vad tillkommer, direkt på den sidan som visar jämförpriserna, och inte gömt djupt i FAQ inlägg.

  Pekka
 • Det är helt riktigt att elnätspriset inte ingår i det jämförpris som visas.

  Vi har flera gånger övervägt att ta med elnätsavgifterna på elpriskollen, men har avstått av olika skäl. Dels är det komplicerat att matcha alla postnummer mot alla Sveriges 173 elnätsområden, dels ställer det större krav på besökaren som i så fall får fler val eftersom de måste ange vilket abonnemang de har (till exempel säkringsstorlek). För att inte tala om alla de kunder som har effekttariffer där elnätsavgiften sätts efter ett genomsnitt av de högsta effekttopparna under månaden.

  Huvudskälet att inte ta med elnätsavgifterna är dock att det är en del av din totala elkostnad som du inte kan välja eller påverka. Ditt lokala elnätsföretag har monopol inom ditt område. Vad jag vet är det heller ingen av de svenska elprisjämförelsesajterna som inkluderar just kostnaden för elnätet.

  Däremot har vi sammanställningar över elnätsavgifterna hos landets alla elnätsföretag som du gärna får ta del av. I det här dokumentet hittar du en jämförelse av alla avgifter den 1 januari i år. Välj rätt säkringsabonnemang med flikarna i botten av sidan http://www.ei.se/Documents/Publikationer/arsrap...

  Återkom gärna om du har fler frågor!

  Mattias Johansson Energimarknadsinspektionen
 • OK att kWh-priset anges men jag anser att vid prisuppgifterna även skall anges månadsavgift
  där sådan förekommer.

  Torkel Bodin
 • Hej Torkel,

  Tack för din fråga till oss på Ei.

  I jämförpriset som visas på elpriskollen.se ingår som sagt elpris, elcertifikat, övriga påslag, skatt och moms men även fast månadsavgift för de elbolag som tar ut en sådan. Alla fasta och rörliga kostnader för elhandelsavtalet är därmed inkluderade. Som mina kollegor även har nämnt ingår inte kostnaderna för elnätsavtalet.

  Hoppas att detta gav svar på din fråga, annars är du välkommen att kontakta oss igen.

  Louise Goding

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.