Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Rörligt elpris jämför äpplen och päron

Hej!

När jag tittar på elpriskollen skulle jag vilja att alla de ingående parametrarna för elpriset specificeras, speciellt när det gäller rörliga priser..
Idag står det en klumpsumma för elpris. Man vet inte vilket datum eller månad som elpriset är specificerat för. Ibland ingår elcertifikat. Ibland ingår extra påslag. Ibland var det förra månadens elpris osv. Om jag väljer det lägsta priset ni räknat fram , kan det visa sig att det visst inte är det bästa avtalet, för jag vet inte vilken period priset hänför sig till.
Så länge inte alla parametrar specificeras vet man ej. För att man skall finnas med på elpriskollen borde ett antal parametrar vara specificerade, såsom
Elpris. För rörligt specificerat hur priset valts att presenteras, vilken månad, ett exakt datum eller hur man nu gör. Spotpriset torde inte skilja sig för de olika aktörerna vid rörligt pris.
Abonnemangsavgifter fasta
Elcertifikat
Påslag på spotpris
Övriga påslag
Allt borde presenteras utan moms.
Sedan kan ni ju enkelt räkna ut vad det innebär för helhetspris map förbrukning, och lägga på momsen.
Idag är tjänsten inte tillämplig för jämförelser på röriga elpriser.

Kommentarer

 • Hej Ingrid,

  Tack för dina synpunkter. På elpriskollen.se visas ett jämförpris, vilket inkluderar samtliga rörliga och fasta kostnader för elhandeln. Inga kostnader i elhandelsavtalet får alltså utelämnas. Så samtliga priskomponenter som du nämner i din andra fråga finns också med på elpriskollen.se. Fördelen med jämförpriset är att avtalet blir enkelt att jämföra med andra avtal på elmarknaden.

  Du kan enkelt se vad som ingår i priset genom att klicka på det avtal du är intresserad av, du får då en sammanställning av alla delposter som ingår i jämförpriset.

  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
 • Eftersom tex Stockholms elbolag eller vad de mu heter, som man får upp som lägsta pris, har ett annat pris på sin hemsida än det ni presenterar. Dessutom när man ringer dit kan de inte heller tala om hur det är framräknat. Eftersom priset är rörligt vet man ju inte vad det blir i slutändan.
  Du besvarade ju inte frågan hur jag vet vid vilken tidpunkt det rörliga elpriset härrör sig från.
  För ett rörligt pris måste man ju kunna bedöma de fasta kostnaderna och den rörliga delen för att bedöma priset.

  Ingrid Persson
 • Hej igen,

  En elhandlare bör kunna förklara för dig som konsument hur dem har räknat fram sitt pris.

  Dem rörliga priserna som visas på Elpriskollen baseras på förgående månads spotpris. Priset du får betala med ett rörligt elpris är normalt ett genomsnittligt pris på de elpriser som elbörsen har haft under månaden samt elhandelsföretagets påslag. Priset ändras en gång per månad. Elhandlarna är själva skyldiga att rapportera sina priser och villkor till Elpriskollen i samband med att de ändras.

  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.