Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kostnad saknas i ert jämförpris

När jag söker på årsförbrukningen 2000 kWh i område 3 så visar ni Skånska Energi som billigast med jämförpriset 73,02 öre. Men de har en årsavgift på 360 kronor som ni inte har med. På deras egen webbplats anges jämförpriset till 91,03 öre. Man tror att man ska kunna lita på informationen från en myndighet, men det kan man tydligen inte.

Harald Nordius Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Harald

  Skånska Energi har ett stående erbjudande att om man tecknar avtal direkt på hemsidan så bjuder företaget på årsavgiften på 360 kronor. Detta är en form av rabatt som vi accepterat på elpriskollen.se.

  Om du vill kontrollera denna uppgift kan du följa den här länken; http://www.skanska-energi.se/El/Elavtal/Privat/...

  Trevlig helg!

  Thomas

  Thomas Björkström Energimarknadsinspektionen
 • Jag behöver inte kontrollera den för jag har redan sett deras webbplats. Det var så jag hittade årsavgiften. Er information är vilseledande eftersom ni inte anger att detta pris bara gäller det första året. Jag kan nämna att orsaken till att jag alls tittade på detta var en prisjämförelse i Göteborgs-Posten som byggde på uppgifterna i elpriskollen. Om priserna skriver de: "Eventuella rabatter och prova på-avtal ingår inte". Men så var det alltså inte. Skånska Energis pris inkluderar en tidsbegränsad rabatt. Fast det kan man inte läsa sig till hos er. Elprisnollkollen

  Harald Nordius
 • Hej Harald

  Vad synd att du inte vill följa länken från mitt senaste meddelande. När det gäller jämförpriset för det avtal som vi diskuterar så följer företaget prisinformationslagens bestämmelser om hur jämförpris ska beräknas och redovisas. Jämförpris ska beräknas på årsbasis, vilket betyder att det i detta fall är korrekt att rapportera det rörliga avtalet utan årsavgift. Det som är så bra med jämförpris är att samtliga fasta och rörliga kostnader för elhandeln ska inkluderas i detta pris. Inga priskomponenter får exkluderas.

  Jag tycker detta också är ett bra exempel på att man inte bara ska titta på priset för det elavtal som man ska teckna utan det är också viktigt att kolla upp avtalsvillkoren. För det avtal som vi diskuterar är priset bra under det första året, för att bli sämre det andra året då företaget väljer att ta ut en årsavgift.

  Synd att du inte var nöjd med elpriskollen.se denna gång. Jag vet att många konsumenter gillar elpriskollen.se för att det är en oberoende elprisjämförelse som behandlar alla elhandlare lika.

  Trevlig helg!

  Thomas

  Thomas Björkström Energimarknadsinspektionen
 • Det är inte ett dugg synd eftersom jag, som jag skrev, redan har varit där. Det var så jag upptäckte att de har en årsavgift. Varför ska jag gå dit en gång till? Tror du inte att jag förstår första gången jag läser en sak. Och varför skulle jag gilla er som ger ofullständig information och som ger nedlåtande svar när man påpekar detta. Man tror ju inte att man ska behöva granska det som utges för att vara konsumentinformation från en myndighet kritiskt.

  Harald Nordius
 • Vi har sedan Elpriskollen startade 2008 haft en allmän policy att inte tillåta rabattavtal, därav skrivningen under tabellerna i GP.

  Vi har främst definierat rabattavtal som ett avtal som riktar sig till en begränsad kundgrupp, till exempel medlemmar i en viss fackförening eller annan medlems- eller kundorganisation. Vi har heller inte tillåtit rabatterade avtal med ett lägre pris under en del av första året. Däremot har vi tillåtit rabatter som löper under minst ett år.

  Under de närmaste månaderna (december eller januari) kommer vi att lansera en ny version av Elpriskollen. Där kommer vi att tillåta fler rabattavtal, men samtidigt tvinga elhandlarna att tydligare ange villkoren för rabatten. I topplistorna kommer det tydligare att flaggas för att det är ett rabattavtal. Du kommer även att kunna filtrera sökresultatet så att du inte behöver se rabatterade avtal.

  Du är välkommen att återkomma med feedback och synpunkter på nya Elpriskollen när den publiceras.

  Mattias Johansson Energimarknadsinspektionen
 • Tack för svar beträffande fasta avgifter; jag förstår fortfarande inte hur ni delar upp t.ex en fast månadsavgift om 100 kr.........

  Torkel Bodin
 • Hej Torkel,

  Om jag tolkar din fråga rätt undrar du hur jämförpriset för hela avtalsperioden räknas ut om ett elhandelsbolag bjuder på årsavgiften första året när avtalet sträcker sig exempelvis under två år.

  En fast månadsavgift på 100 kr exkl. moms räknas först och främst om till öre/kWh, d.v.s. samma enhet som elpris, elskatt och övriga påslag anges som. Om vi tittar på jämförpriset 2 000 kWh ser formeln ut som följande: (100 kr per månad x 12 månader x 100) / 2 000 = 60 öre/kWh. Detta är rabatten för det första året.

  Under det andra året tas 60 öre/kWh ut som fast årsavgift. För att räkna ut jämförpriset för hela avtalsperioden summeras kostnaden för fast årsavgift, elpris, elcertifikat, övriga påslag och elskatt, för att sedan subtrahera denna summa med rabatten utslaget på två år (60/2=30 öre/kWh). Därefter läggs momsen på för att få det jämförpris som exempelvis visas på elpriskollen.se.

  Hoppas att detta gav svar på din fråga, annars är du återigen välkommen att kontakta oss igen.

  Louise Goding

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.