Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Brytkostnad företagskund

Hej!

Jag har en liten fundering; jag är kund idag hos Eneas och vill kolla vad brytkostnaden skulle bli om jag avslutar mitt avtal nu i April, vilket egentligen skulle löpa till Jan -21. De har förlängt mitt avtal med 3 år när jag sa upp det och skulle ge mig en brytkostnad på ca 30.000:- plus 15.000:- i arvode.
Hur ska jag gå till väga och vad har jag för rättigheter?

Jag är en företagare.

Med vänlig hälsning/frustrerad företagare
 
Nicolas Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Nicolas,
  Jag förstår din frustration. Avtal om elhandel är civilrättsliga och man måste därför vända sig till en civilrättslig instans om en konflikt uppstår. Vad som gäller avseende hur din elhandlare kan förlänga avtal och liknande beror helt och hållet på vad som stod i det ursprungliga avtalet. Det finns även ganska långtgående informationsbestämmelser i ellagen avseende vad elhandlare måste informera om innan man ingår avtal.

  Du kan även kontakta Energimarknadsbyrån (energimarknadsbyran.se) och höra med dem om de kan ge några civilrättsliga råd i ditt fall. De är en självständig aktör som ger kostnadsfri rådgivning om frågor som rör el och gas.

  Hoppas att det löser sig för dig och hör gärna av dig igen om du har fler frågor.
  Vänligen

  Jerker Sidén Energimarknadsinspektionen
 • Tack för svar Jerker! Jag har en liten följdfråga bara: måste de inte specificera summan de vill ha i brytkostnad, dvs peka på vad de grundar summan på? Hur detaljerad måste den vara? Man måste ju som kund kunna tyda vad de skriver.

  Med vänlig hälsning
  Nicolas
 • Hej Nicolas!

  Tyvärr så saknar Ei befogenheter att avgöra om elhandlaren har agerat korrekt i detta fall. Så som Jerker föreslog i det tidigare svaret så finns detta sannolikt beskrivet i avtalsvillkoren eller eventuellt i domstolspraxis. Tyvärr så har näringsidkare ett sämre skydd än hushållskonsumenter i sådana här frågor!

  Prova att kontakta Konsumenternas Energimarknadsbyrå, de kan i vissa fall även stötta mindre näringsidkare. http://www.energimarknadsbyran.se/Webbinnehall1/Om-oss/Kontakta-oss/

  Hoppas att informationen hjälpte dig!

  Thomas
  Thomas Björkström Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.