Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Uttag- och inmatningsavtal när man anlagt solceller

När man anlagt solceller och skall göra uttag och inmatningsavtal med elbolag. Vad är den normala prisnivån/kWh. Vad är lågt? vad är högt?  Hur brukar Vattenfall ligga? Högt eller lågt? Vad bör man begära för ett bra avtal? Hur stor skillnad på Uttag och inmatning.

Kommentarer

 • Hej Margareta, tack för din fråga.

  Vi har för närvarande ingen tjänst som sammanställer om priserna och villkoren för mikroproducerad el.

  Men det generella jag kan säga när man redan anlagt solceller är att prisnivån för elen kan jämföras med inköpspriset elhandlaren har och priset man som kund betalar om man ingår ett vanligt avtal.

  Många elhandlare köper in överskotten på egenproducerad förnybar el för ett pris som är detsamma som spotpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool. Sedan har de flesta ett avdrag eller påslag på detta som är värt att ta reda på.

  När din egenproducerade el inte räcker till och elhandlaren tillför el till ditt hus brukar det ofta vara att du får se till deras vanliga avtal och priser och bestämma utifrån det innan du tecknar. Så det priset du får betala när din egenproducerade el inte räcker till är ofta något högre än vad de betalar för din överskottsel. Men å andra sidan har du förstås rätt till en skattereduktion för din överskottsel (60 öre/kWh för all el som matas in till elnätet upp till 18 000 kronor per år) om din anläggnings mätarsäkring inte överstiger 100 ampere.

  Använder du dessa saker som tumregler när du jämför kommer du förhoppningsvis hitta bra avtal.

  Med vänliga hälsningar,
  Samuel Wahlberg Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.