Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Uppsäkring från 80 till 160 amp

Jag har ett jordbruk som huvudsakligen producerar torrhö till hästar.
Idag har jag säkrat till 80A med timmätning och vill öka detta till 160A .
Vad är en rimlig kostnad för denna uppsäkring??
Bakgrundsfakta: Jag torkar hö med 6st 11kw fläktar som kräver ca 130A totalt  och dessa används under ca 3 månader, juni-augusti. Antal körtimmar beror på vädret. Jag har en dieselgenerator på 78 kwA som producerar den ström som ledningarna inte klarar av idag. Jag vill komma ifrån dieselgenerator pga miljöaspekten och köpa en renare el. Den här tankebanan kan inte e.on tänka sej med tanke på vad det här skulle kosta mej. Jag har fört en hel del samtal med e.on men de verkar strunta helt i miljötänket.
Än en gång, vad är en rimlig kostnad??

Med vänlig hälsning
Roland Kollberg
Högården AB

Roland Kollberg Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Roland,
  Tyvärr går det inte att på rak arm besvara din fråga då det beror på omständigheterna för just din anslutning. Utgångspunkten är att nätföretaget sätter ett pris på din uppsäkring och där råder fri prissättning. De kan alltså i sin prismodell använda schabloner eller göra beräkningar för att få fram anslutningspriset.

  Efter att man fått ett prisförslag kan man vända sig till oss för att begära prövning av avgiften. Det kan man göra även efter att man betalat anslutningen och den är färdig, dock under förutsättning att begäran om prövning inkommer till oss inom två år efter att man mottagit prisförslaget. Vid en prövning tar vi reda på vilka åtgärder som varit nödvändiga för just den anslutningen och som är kundspecifika och gör en bedömning av vad det ska få kosta utifrån standardkostnader för de åtgärderna. Bland annat ingår utöver den faktiska ledningsdragningen även kostnad för mer utnyttjad kapacitet i nätföretagets transformatorstation.

  Om vi kommer fram till att nätföretaget begärt ett för högt pris ska de korrigera detta genom en ny offert enligt det belopp vi kommit fram till är skäligt eller återbetala mellanskillnaden för de fall där anslutningen redan är utförd och betald.

  Hoppas mitt svar är till nytta för dig.
  Vänliga hälsningar
  Jerker Sidén Energimarknadsinspektionen
 • Hej Jerker!
  Det pris som jag har fått från e.on är baserat på ert lägstapris????
  Enligt e.on så får de inte ta ett lägre pris än det jag har fått.
  De skyller på Er att ni har ett listpris vad det skall kosta och det får de inte understiga??
  Det pris jag har fått är 125 000:- +moms. De gjorde en uppsäkring hos en kvarnanläggning i min närhet från 200A till 400A för 36 000:- +moms, där fick de dessutom bygga en hel ny transformator.
  Jag förstår mej verkligen inte på deras prissättning.
  Har inte e.on något krav på sej att tänka klimatsmart?
  Jag är villig att betala för renare el, men inte hur mycket som helst.
  Som det ser ut nu så kommer jag att fortsätta med min dieselgenerator, tyvärr.
  Mvh
  Roland Kollberg

  Roland Kollberg
 • Det som handläggaren har sagt till dig stämmer i så fall inte. Det råder fri prissättning för anslutningsavgifter och det är först vid en prövningsbegäran från kund som vi lämnar ett utlåtande kring skäligheten. Det är dessutom endast för nyanslutningar upp till 25 ampere som vi använder en bedömning baserad helt på en schablon som då inte tittar specifikt på åtgärderna i det enskilda fallet. För större säkringar och uppsäkringar gör vi vår bedömning utifrån de faktiska åtgärderna. Uppsäkringen av kvarnanläggningen som du nämner låter dock väldigt billig och det borde finnas andra omständigheter som gjort det.

  Som jag nämnde tidigare kan du vända dig till oss med en begäran om prövning av avgiften och om vi anser att avgiften är oskälig kommer E.ON få uppdatera sin offert till dig utifrån vårt beslut. Läs gärna mer om anslutningsavgifter och hur du begär prövning här. https://www.ei.se/sv/for-energikonsument/el/Elnat/anslutningsavgift/

  vänligen
  Jerker Sidén Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.