Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Lys upp mörkret med solenergi! Funkar det?

Göteborg Energi uppmanar mig att välja ett välja ett avtal med solenergi så jag klickade dit och möttes av uppmaningen "Lys upp mörkret med solenergi!".
https://www.goteborgenergi.se/privat/el/fast-1-ar-sol?id=37715734
För mig tycks detta helt orimligt, om man undantar en källare dagtid. Vad gäller för regler om marknadsföring av sol-el, och övriga kraftslag? När jag läser vidare så får jag inte svar på basala frågor så som:
- Hur mycket solel skulle jag få?
- När får jag solel?
- Vad får jag när jag inte får solel? (det framgår 100% förnybar men inte mer)

Jag har haft egen vindkraft via en vindkraftförening sen 1996 men de är nu nermonterade och jag är nyfiken på alternativ. När jag tittar runt på avtal blir jag förskräckt, allt bygger på känslor, ingen fakta finns (lite tillspetsat men väldigt vinklat åt det hållet)

Finns det inga krav på att det som säljs skall kunna levereras? Att leverera solel efter solens nedgång känns t.ex. som orimligt.

Vad gäller?

Mvh
Anders JohanssonKommentarer

 • Hej Anders, tack för dina frågor!

  Denna marknadsföring i sig faller till stor del inom Konsumentverkets tillsyn och inte Ei:s område. Sedan kan det även vara värt att vända sig till Göteborg Energi med dessa frågor om hur och när man får sol av just dem och om avtalet i fråga ger de möjlighet att komplettera med annan förnybar el ibland också.

  Det som gäller om du har ett avtal för solel så ska leverantören genom så kallade ursprungsgarantier och ursprungsmärkning kunna säkerställa att lika mycket el producerad från sol tillförs elnätet som du förbrukar.

  Att leverera solel efter solens nedgång eller i ett metaforiskt mörker är möjligt i och med att solel kan exempelvis lagras i batterier eller dras in till elnätet från andra platser. Så i grunden är de faktiska kraven som finns på elhandelsbolagen vid el från förnybara källor (om det så gäller vatten, sol, vind, bio eller en blandning av dessa) är att lika mycket förnybar el ska tillföras som du som konsument som valt ett förnybart avtal förbrukar. Detta i sin tur ska elhandelsbolaget kunna redovisa.

  Jag hoppas det svaret besvarar dina funderingar.
  Med vänliga hälsningar,
  Samuel Wahlberg Energimarknadsinspektionen
 • Tack Samuel för svaret, men en kort följdfråga om ursprungscertifikaten. I vilket tidsperspektiv skall dessa kunna redovisas? Jag, som de flesta, förbrukar el dygnets och årets alla timmar. Vissa timmar mer än andra men jag antar att min kyl/frys startar någon gång under var timma på året.

  För att marknadsföra, och ta betalt för, solel skall de då kunna visa ursprungscertifikat för varje enskild timma på året?

  Tills sist. Vilka geografiska områden omfattas av ursprungscertifikaten när jag förbrukar i Göteborg? Kan ursprungscertifikat från andra länder eller till och med världsdelar användas?

  Mvh
  Anders Johansson


  Anders Johansson
 • Hej igen!

  Ursprungsgaranterad el ska kunna redovisas per megawattimme hur den är producerad. Detta i sin tur brukar vanligen presenteras på årsbasis. Senast den 31/3 varje år ska föregående års ursprungsgarantier annulleras och senast den 1/7 varje år ska elhandlarna visa på fakturor och ev. hemsida hur föregående års el är producerad. Du kan läsa om det i mer detalj här.

  För svenska anläggningar utfärdas garantierna av Energimyndigheten och du kan läsa mer vad de skriver om ursprungsgarantier här. Sedan bevakar vi på Ei ursprungsmärkningarna. Svenska elbolag köper och säljer el till allra största del på den nordiska elmarknaden som innefattar Sverige, Danmark, Norge och Finland. Den el som handlas där härstammar i de flesta fallen från de länderna men ibland via import från andra angränsande länder. Ursprungsmärkning som koncept har sitt ursprung i EU:s elmarknadsdirektiv och finns alltså implementerat i hela EU (och därmed Norden).

  Du är förstås välkommen åter om du har fler frågor.
  Trevlig helg!
  Samuel Wahlberg Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.