Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Får ett företag kräva förskottsbetalning?

Hej!
Jag hittade en ny aktör på elmarknaden och när jag läste deras avtalsvillkor såg jag att de i punkten 1.2 i sina avtalsvillkor (http://www.delaflera.se/wp-content/uploads/2016...) förbehåller sig rätten att kräva förskottsbetalning vid bristfällig kreditvärdighet. Så får de väl inte göra?
I sina avtalsvillkor skriver de även om en avtalsform "Standardavtal" som det inte går att hitta prisinformation om. De hänvisar även till påslag och fast avgifter i avtalsvillkoren som det inte heller går att hitta prisinformation om.

Kommentarer

 • Hej!

  Det är inte tillåtet med avtal som bygger på förskottsbetalning.

  Däremot är det under vissa omständigheter tillåtet för både nätföretag och elhandlare att begära säkerhet i form av en deposition. Elnätsföretaget har även rätt att kräva att leveransen ska ske mot förskottsbetalning.

  Deposition/säkerhet/förskott förutsätter dock att respektive företag har anledning att tro att du inte kommer att betala i tid. Så kan vara fallet om du har skulder till företaget, har skulder registrerade hos kronofogdemyndigheten eller om du har betalningsanmärkningar.

  Depositionen får motsvara den skuld som kan uppstå gentemot företaget om du inte betalar dina räkningar. Den begärda depositionen får dock aldrig överstiga kostnaden för fyra månaders beräknad kostnad för el respektive nät. Detsamma gäller vid förskott som elnätsföretaget har rätt att ta ut.

  Du har rätt att återfå depositionen eller slippa förskottsbetalning om du skött dina betalningar under sex månader.

  Mattias Johansson Energimarknadsinspektionen
 • Tack för svar!
  Som du säger gäller rätten, att under vissa förutsättningar, kräva förskottsbetalning endast för nätbolag och inte för elleverantörer. Det aktuella bolaget är en elleverantör och därmed strider deras avtalsvillkor mot ellagen 11:15§. Eller?

  Philip
 • Hej igen!

  Jag kanske var lite otydlig. Det är inte tillåtet för en elhandlare att kräva förskottsbetalning. En elhandlares fakturering ska baseras på uppmätta mängder el.

  Du är välkommen att göra en anmälan till Energimarknadsinspektionen. Skicka ett mejl till registrator@ei.se där du skriver att du vill anmäla ovan nämnda avtalsvillkor. Bifoga gärna samma länk som du angett i denna tråd.

  Mattias Johansson Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.