Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Elpris under sommaren 2018

Tror ni elpriserna kommer gå ner nåt under sommaren?

Kommentarer

 • Hej Annika, tack för din fråga.

  Vi kan inte spekulera om hur elpriserna kommer förändras eftersom det finns många oförutsägbara faktorer som spelar in.

  Det vi kan se hittills i år är att om vi pratar genomsnittliga priser så har det fasta elpriset ökat några ören per kWh varje månad medan det rörliga elpriset har gått ner lite i maj och juni efter några månaders ökning. De senaste somrarna har det inte riktigt varit någon genomsnittlig ökning eller minskning som sticker ut särskilt mycket åt något håll.

  Om detta säger något om hur priset kommer fortsätta förändras, eller om det kan minskas, är dock svårt att säga.

  Hoppas mitt svar var till någon hjälp ändå,

  Samuel Wahlberg

  Samuel Wahlberg Energimarknadsinspektionen
 • Hej Annika,

  Spotpriset på el bör vara högt så länge som vi inte får påfyllning i vattenmagasinen. Efter en kall och torr vinter har vi fått en varm och torr vår och en torr sommar ovanpå det. Det har resulterat i att vi har ett underskott i vattenkraftspotential i Sverige och Norge jämfört med säsongsnormalen.

  Eftersom Nordens kraftproduktion består till ungefär hälften med vattenkraft, så leder underskottet i grundvatten och vattenkraftverkens magasin till högre priser. Underskottet i Sverige och Norge motsvarar ungefär 12 % av Sveriges totala energikonsumtion och det behövs en hel del nederbörd för en återhämtning, som skulle leda till att priserna går tillbaka.

  Väderleksprognoserna idag visar lite mer än hälften av säsongsnormal nederbörd kommande 14 dagar, så det ser ut som det fortsätter torrt en bra bit in i juli. Så elpriserna kommer enligt min uppfattning fortsätta leverera på en hög nivå tills dess att vi ser blötare prognoser

  Med vänlig hälsning
  Arne
  Arne Bergvik, chefsanalytiker Jämtkraft
 • Hej.
  Spinner vidare på ämnet. Fick idag ett samtal från min fd elleverantör. Vi diskuterade just vintern som gick och den varma och torra sommaren. Han talade om stora brister i reservena och ökat behov framöver av att importera el vilket skulle ge högre priser. Eftersom de gärna vill ha tillbaka mig som kund så undrar jag ju vad som är sant och vad som är skrämselpropaganda. Fick ett hyfsat förslag på avtal (lägre än dagens lägsta rörliga och bundna) men en bindningstid på 3 eller 5 år. Jag vill därför höra vad prognoserna är dels inför kommande vinter 2018-2019 men också längre fram än så. Kärnkrafsreaktorer stängs men miljövänliga alternativ byggs ut - vilken påverkan får det framöver? Vågar man binda länge - vågar man låta bli?
  Erika
 • Hej Erika,

  Det låter inte enbart som skrämselpropaganda utan det är hur situationen är just nu. Sen är det svårare att säga ur ett långsiktigt perspektiv och det är väl lite där man kan tänka sig att elhandlaren gärna säger saker för att övertala dig till att binda dig som kund till dem under en längre tid. För som sagt, mindre kärnkraft i landet kommer kräva andra former av elproduktion.

  Det vi kan se nu är att den senaste tidens höjning av elpriserna till stor beror på torkan som du skriver. Kärnkraftverken i Sverige har gått på inte så långt ifrån full kapacitet medan vattenkraften i Norden påverkas starkt av torkan och att elproducenter samtidigt måste säkerställa att de har vatten till höst och vinter. Därför kommer ordentligt regnväder behövas framöver för att vattentillgången ska öka och för att elpriserna efter det ska sjunka.

  Det viktiga är att du tycker avtalet är bra och känner dig bekväm med avtalslängden. Vi på Ei ska varken råda eller avråda folk från särskilda avtal och längder på det utan vill möjliggöra så kunden kan göra ett så informerat val som möjligt. Det är förstås alltid en viss risk med beslutet man tar för det är väldigt oförutsägbart men det kan mycket väl bli att man fattat ett klokt beslut också med sitt avtal.

  Hoppas det kan förklara situationen framöver lite
  Vänliga hälsningar,
  Samuel Wahlberg Energimarknadsinspektionen
 • Hej Erika,

  Jag fick ett mail om ditt svar och tar mig friheten att svara jag också (observera att jag jobbar för ett kraftbolag, Jämtkraft).

  Svaret från Samuel är bra - välj ett avtal som passar dig. Tänk lite som med bolån: Utgå från din budget och jämför olika erbjudanden.

  På kort sikt är det som sagt vädret som avgör, särskilt frågan ifall vi får nederbörd snart eller inte. Vad tror du?

  Men längre fram (2-5 år) är det bränslepriser (kol och gas), priset på utsläppsrätter och efterfrågan på el som i stort styr prisutvecklingen.

  På årsbasis exporterar Sverige el, vilket du kan läsa i Energimyndighetens "Energiläget 2017". Det är enligt våra beslutsfattare (2017/18:NU22, sidan 18 andra stycket) rimligt att Sverige fortsätter som nettoexportör på lång sikt. Men när det är kallt, eller som nu dåligt med vatten i kraftverksmagasinen, så behöver Sverige importera el. För att veta mer om förra vintern och kommande vinter så läs gärna svenska kraftnäts rapport "Kraftbalansen på den svenska elmarknaden vintrarna 2017/2018 och 2018/2019", som analyserar timmen i Norden med högst konsumtion ("topplasttimmen").

  För prisutvecklingen längre fram så är sanningen den att ingen kan veta med säkerhet. Däremot så är det värt att konstatera att våra elpriser påverkas av elpriserna i Europa där en stor del av kraftproduktionen utgörs av billig brun - och stenkol.

  Jag har svårt att se hur Europa ska nå sina miljömål ifall vi fortsätter på det sättet. Snart måste en ändring till. Troligtvis bör politikerna i Europa besluta om stängningar av kolkraft, på liknande sätt som redan har hänt i Storbritannien. Av politiska anledningar tror jag därför också att priset på utsläppsrätter kommer stiga, vilket påverkar kostnaden för elproduktion.

  Utan snabba framsteg i energilagring som gör att vi kan utnyttja vind - och solkraft på ett bättre sätt, så kommer det enligt mig ge högre elpriser tills dess att teknologin hinner ikapp. Det gäller särskilt vid de tillfällen som vi har torrt väder och/eller kalla vintrar.

  Med vänlig hälsning
  Arne
  Arne Bergvik, chefsanalytiker Jämtkraft

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.