Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Elnätsavgift

Hej!
Elnätsägare hos mig är Skyllbergs bruk AB, ca 500 meter från bostad  är E on nätägare och jag har gjort en jämförelse mellan bolagen vad det gäller kostnad och tycker den är oskälig och undrar hur det kan vara så?

 • Abonnemangsavgift 20 amp (2månader)  Skyllberg  1332 kr Eon 880 kr 
 • Elöverföring 4688 kwh. Skyllberg 31,00 kr/kwh Eon 21,80 kr/kwh
 • Energiskatt 4688 kwh Skyllberg 41,38 Eon 41,38 kr/kwh
 • Nätövervakning Skyllberg 2 mån 71,88 kr

Hans Nilsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Du konstaterar att Skyllbergs Bruk har högre avgift än företag E.ON. Jag förutsätter att du jämfört samma säkringsstorlek och förbrukningsprofil eftersom det i sig kan påverka avgiftens storlek relativt mycket.

  Samtidigt stämmer det att elnätsavgifterna varierar mellan olika områden i Sverige. Med den modell som politikerna har valt är det inte meningen att avgifterna ska vara lika över hela landet utan det är kostnaden att bedriva elnätsverksamhet som styr vad du får betala som kund. Elnätsföretagen har olika förutsättningar för att bedriva sin verksamhet. Det är olika långt mellan kunderna, terrängen ser olika ut och antalet kunder att fördela kostnader på varierar. Dessutom har företagen olika avkastningskrav från sina ägare. Vissa driver näten till närmast självkostnadspris, andra tar ut den avkastning som vi tillåter.

  De grundläggande principerna är dock lika. Enligt lagen ska alla elnätsavgifter vara skäliga, objektiva och icke-diskriminerande.

  Skäligheten kontrollerar vi genom att sätta ett tak (en intäktsram) för hur mycket varje företag får ta ut av alla kunder i ditt område under en fyraårsperiod. Här tittar vi inte på enskilda kunders avgifter utan på alla avgifter samlat.

  Ett företag får ta ut avgifter som täcker drift och underhåll samt en begränsad avkastning. Om ett företag tar ut mer får det kännbara konsekvenser. Dels sänker vi deras ram för nästa period med motsvarande belopp, dels får de betala en straffavgift.
  Lagens krav på objektivitet handlar om att företagets samlade avgifter för en kundkategori måste reflektera de kostnader som nätföretaget har för just denna kategori. Företaget får ha olika avgifter för olika kundkategorier. Företaget får inte gynna en kundkategori på bekostnad av en annan.

  Kravet på icke-diskriminering innebär att ett nätföretag inte får gynna en kund inom en kundkategori framför någon annan inom samma kundkategori. Likadana kunder ska ha likadana avgifter.

  Hälsningar Madeleine

  Madeleine Hermansson Energimarknadsinspektionen
 • Hej, elnätsavgifterna ska sänkas 2020 och det kommer att märkas mest för dem med idag höga avgifter, sägs det. Men vad är idag en hög elnätsavgift?
  Själv betalar jag till GEAB dryga 4000 kr per år. Det är mycket, men är det mer än snittavgift?

  Vänligen

  Mats Björnsson
 • Hej Mats,

  Kul att du tog kontakt med oss på Ei!

  Jag rekommenderar att du kollar på statistik om elnätspriser som du hittar på vår hemsida. Här kommer en länk som tar dig till korrekt sida: Ei.se - statistik

  Återkom gärna om du har någon ytterligare fråga.

  Vänliga hälsningar,
  William Johansson Berg Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.