Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Bor i hyresrätt och kan inte välja elhandlare

Bor i hyresrätt hos Haninge Bostäder. Vi har inga egna elmätare.
HB tar nu 1 kr o 50 öre för ALL EL.
EL-försäljare ringer till mig och erbjuder MINDRE än hälften, med samtliga avgifter.
EL-priset har aldrig tidigare varit billigare än nu. VARFÖR har då HB så höga kostnader för sina hyresgäster?
Borde inte Haninge Bostäder kunna få det absolut billigaste elavtalalet eftersom man har så många kunder? Vi hyresgäster kan ju inte välja: eftersom vi inte har egna elmätare!

Kerry Björkström Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Kerry,
  Till att börja med är det en fråga som du måste lyfta med din hyresvärd eftersom det är de som bestämmer priserna på elen i sådana situationer som du beskriver. Inom byggnader får till exempel en hyresvärd överföra el till de boende utan särskilt tillstånd från oss. De står därför även utanför vår tillsyn och vi reglerar inte de priserna.

  För det andra antar jag att du inte behöver betala någon separat nätavgift utan att all el är inräknad. Detta innebär att när en elhandlare ringer och erbjuder mindre än hälften av det pris du har avser detta bara elhandelsdelen. Nätavgiften betalas separat och är i många fall högre än själva elhandelspriset. Nätavgiften betalas av samtliga som har ett eget abonnemang så den ingår troligen i din hyra eller i din elavgift till hyresvärden.

  Hoppas att mitt svar varit till nytta. Hör gärna av dig igen om du undrar något mer.

  Jerker Sidén Energimarknadsinspektionen
 • Bor i en bostadsrätt, har separat elmätare. Föreningen tog tidigare 1.30 /kWh (senaste 5åren), numera betalar jag 1,08/kWh med allt (inklusive nätkostnad, energiskatt,moms, lägenhetsavg.) . Tycker det är dyrt i dagens läge, nästan omöjligt få reda på vilken kostnad som är rimlig /kWt när allt ingår?
  Eva Gustafsson
 • Hej Eva,
  Till att börja med vill jag säga att det pris du betalar absolut inte verkar vara speciellt högt då allt ingår. Dagens notering för det billigaste elhandelsavtalet är för en lägenhet cirka 79 öre. På det ska läggas elnätsavgiften som såklart varierar beroende på var du bor i Sverige men per den första januari i år var det billigaste inrapporterade värdet för lägenhetskunder cirka 43 öre per kWh. Det innebär att om du skulle bo i det billigaste området och själv välja elhandlare idag skulle du förmodligen få betala åtminstone 1,22 kronor per kWh.

  Hoppas du blev hjälpt av mitt svar. Hör gärna av dig igen.
  Vänliga hälsningar
  Jerker Sidén Energimarknadsinspektionen
 • Hej

  Med bas på ovanstående hyresvärd (Haninge bostäder).
  Det är alltså tillåtet att ta betalt för elen som förbrukas i andra led.

  Har hört från förr och i forum att det är olagligt.
  Men kanske att det är just från förr.

  Ställer frågan för att jag har plan på att skaffa en hus med tre lägenheter och vill veta om det är ok att bara ha ett elabbonemang och dela den på fyra stycken poster (en post för fastighetsström och en vardera post för respektive lägenhet).
  Mackan
 • Hej Mackan,
  Det vi har tillsyn över är hur elöverföring får göras vilka undantag från kravet på särskilda tillstånd för elöverföring som gäller. Inom en byggnad är det enligt ett sådant undantag tillåtet att överföra el för annans räkning på ett internt nät. Det är också så att vi inte har någon tillsyn över de avgifter som tas ut för den el som överförs på interna nät. För hyresbostäder kan man istället vända sig till hyresnämnden för att kontrollera skäligheten.

  Mig veterligen har det inom en byggnad varit tillåtet att ta betalt för el väldigt länge. Många hyreshus och bostadsrätter är uppförda på ett sånt sätt att elen antingen ingår i hyran (vilket egentligen innebär att man tar betalt för elen i andra led) eller att man betalar för förbrukningen till hyresvärden eller föreningen.

  Hoppas detta var svar på dina frågor.
  Vänligen
  Jerker Sidén Energimarknadsinspektionen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.