Vid arbete i hemmet, vad gäller med försäkringar?

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) är en försäkring arbetsgivaren alltid ska teckna för de anställda.

Under Corona-pandemin har många fått uppmaningen att jobba hemifrån, bland annat för att minska smittspridningen till exempel i rusningstrafik. När den generella rekommendationen om hemarbete upphör kommer många fortsätta att arbeta på distans i långt högre utsträckning än före pandemin.

Vid hemarbete och distansarbete gäller de kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringarna (TFA, TFA-KL och PSA).

En skada anses vara en arbetsskada om sambandet mellan arbetet och skadan är tillräckligt stark. När en skada inträffar på den så kallade huvudarbetsplatsen under arbetstid finns det ett starkt samband med arbetet. Vid distansarbete gäller delvis snävare regler. När en skada inträffar i hemmet finns inte samma självklara koppling till arbetet. Då krävs det att olycksfallet har ett direkt samband med arbetet man ska utföra, alltså att man skadat sig i samband med att man utför sina arbetsuppgifter.
Vid distansarbete kan till exempel följande exempel bedömas som arbetsskador[1]:
  • om du snubblar på datasladden till din jobbdator
  • under arbetstid åker mellan hemmet och kundmöte
  • åker till arbetsplatsen för att hämta dator/telefon/brev
  • skada som uppstår under ett så kallat promenadmöte så länge arbetsgivaren godkänt detta arbetssätt.
Däremot gäller inte arbetsskadeförsäkringen när man skadar sig i hemmet i största allmänhet, även om det sker under fastställd arbetstid. Om du till exempel skadar dig när du gör kaffe eller kokar tevatten i köket räknas det inte som ett arbetsolycksfall, även om det sker under fastställd arbetstid.Eftersom arbetsskadeförsäkringen gäller med viss begränsning vid distansarbete och skador i hemmet inte alltid omfattas av arbetsgivarens försäkring är egen olycksfallsförsäkring och hemförsäkring ännu viktigare än vanligt vid distansarbete.

Behöver du rådgivning i övrigt kring dina privata försäkringar? 
  • Glöm inte att du som medlem i DIK har rätt till rådgivning och förmånliga priser på försäkringar genom vår egen försäkringsförmedlare Akademikerförsäkring. Läs mer här.
DIK (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.