Inget kollektivavtal

Hej,
Jag är i slutet av en rekryteringsprocess. Min nya arbetsgivare har inget kollektivavtal. Vad behöver jag tänka på?

Tack,
Renate

Kommentarer

 • Hej,
  De viktigaste sakerna att tänka på när man tar ett jobb där arbetsgivaren inte har kollektivavtal är:
  • Förhandla fram motsvarande villkor vad gäller försäkringsförmåner som finns i kollektivavtalen,
  • Säkerställ att alla villkor omnämns i anställningsavtalet,
  • Skriftligt anställningsavtal.
  Om arbetsgivaren inte har kollektivavtal är det viktigt att förhandla till sig de villkor och förmåner som normalt följer med ett kollektivavtal. Det viktigaste är tjänstepensionen. På vår sajt kan du läsa mer om varför tjänstepension är så viktigt (länk öppnas i nytt fönster).

  Ibland händer det att man blir sjuk. När det finns kollektivavtal i anställningen slipper du stressen som kan komma av det inkomsttapp sjukskrivning innebär. Så om din arbetsgivare inte har kollektivavtal så föreslår vi, precis om när det gäller pensionen, att se till att ditt anställningsavtal innehåller sjukförmåner som motsvarar eller liknar de du skulle fått genom ett kollektivavtal. Samma gäller förstås föräldraförmåner.

  Det räcker inte med att arbetsgivaren säger att dessa förmåner finns på företaget. Villkoren och förmånerna ni kommer överens om måste skrivas in i anställningsavtalet. Annars regleras dina anställningsvillkor bara av de miniminivåer som finns i arbetsrättsliga lagar och arbetsgivaren kan ensidigt ändra det som sägs gälla på företaget.

  Avslutningsvis är det extra viktigt att du har ett skriftligt anställningsavtal. Utan det kan du komma i kläm om du hamnar i tvist med din arbetsgivare eftersom det då blir svårare att bevisa vilka villkor ni har kommit överens om ska gälla.

  Som medlem i DIK kan du få hjälp med att granska anställningsavtalet och få exempel på hur man formulerar villkoren på bästa sätt. Iinloggat läge på Mitt DIK kan du läsa om de delar i anställningsavtalet du ska ha extra koll på om det saknas kollektivavtal (länk öppnas i nytt fönster).

  Lycka till!
  Sara Luthander Chefsjurist
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.