Vad händer med min a-kassa och inkomstförsäkring om jag blir korttidspermitterad?

Ingen a-kassa under tiden du är permitterad
Du som blir korttidspermitterad, det vill säga får din arbetstid och lön sänkt för att arbetsgivaren vill möta en ekonomisk nedgång; så kallat korttidsarbete, kan inte få a-kassa för den förlorade inkomsten som permitteringen innebär.

Ersättning från a-kassan kan endast den som blir uppsagd och arbetslös på hel- eller deltid få, och då är det viktigt att man har varit medlem i a-kassan och uppfyller de formella kraven för rätt till ersättning.

Men skulle du bli arbetslös efter att du har deltagit i korttidsarbete ska a-kassan grundas på den lön och arbetstid som du hade före lönesänkningen. Läs mer hos Akademikernas a-kassa. Där finns också utförlig information om grundreglerna för a-kassa.

Vad gäller för inkomstförsäkringen?
Som medlem i DIK och Akademikernas a-kassa omfattas du av vår inkomstförsäkring. Den kan ge dig högre arbetslöshetsersättning om skulle förlora jobbet. För att få ersättning från inkomstförsäkringen krävs förutom medlemskap i Akademikernas a-kassa och att du varit medlem i DIK i 12 månader. Läs mer om DIK:s inkomstförsäkring.

Ersättning från inkomstförsäkringen förutsätter att du har rätt till ersättning från Akademikernas a-kassa. Därför kan du inte heller få ersättning från inkomstförsäkringen under tid med korttidspermittering utan det kan aktualiseras först om du blir uppsagd och arbetslös på hel- eller deltid.

Sammanfattningsvis:
  • Du har inte har rätt till a-kassa eller ersättning från inkomstförsäkringen om minskningen av arbetstid beror på att du omfattas av permittering från arbetet som arbetsgivaren har rätt till stöd för enligt lagen om stöd vid korttidsarbete.
  • Tiden med stöd för korttidspermittering /korttidsarbete är överhoppningsbar om du skulle bli uppsagd och ansöka om a-kassa efteråt. Skulle den behövas för att kvalificera dig för a-kassa får den dock tillgodoräknas.
  • Din rätt till ersättning från inkomstförsäkringen prövas efter att Akademikernas a-kassa fattat beslut om din rätt till arbetslöshetsersättning.
Vid frågor om a-kassa hänvisar vi dig direkt till Akademikernas a-kassa. Du når dem via deras webb eller på telefonnummer 08-412 33 00 (vardagar mellan klockan 09:00-16:00).

Vid frågor om din inkomstförsäkring kan du läsa mer här eller kontakta medlemsservice/DIK Direkt fraga@dik.se eller på telefonnummer 08-480 040 00(vardagar 8:30-12.00).
DIK

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.