Till senaste kommentaren

Vad gäller när det saknas lokala ombud?

Det har gjorts omorganisationer i chefsled och det görs stora ändringar i tjänster på biblioteken. I realiteten neddragningar, då samma antal ska göra mer och dra ner på timmar från annat etc. I arbetet med riskanalyser etc bjuds lokala fackliga ombud in. Men de närmast berörda (bibliotekarierna) har inget fackligt ombud då DIK inte har lokala ombud här. Vad gäller då? Vision och lärarfacken är med på samverkan, men inte DIK. Jag tror inte ens att DIK meddelas. Så vad gäller?

Kommentarer

 • Hej,
  För att helt säkert kunna svara på frågan behöver man se hur lokala samverkansavtal ser ut, då dessa reglerar vilka parter som deltar i samverkansarbetet.

  Även om DIK saknar lokal organisation så ska en risk- och konsekvensanalys göras i samarbete med skyddsombud/arbetsmiljöombud. Den funktionen ska inte vara kopplad till ett enskilt fackförbunds medlemmar, utan till ett skyddsområde.

  Exempelvis kan biblioteket/biblioteken vara ett eget skyddsområde, alternativt ingå i ett annat. Det betyder att ni som är anställda på biblioteken ska ha ett skyddsombud som företräder er i förändringsprocessen, oavsett vilket fackförbund den personen tillhör.

  Ni har också möjlighet att utse ett eget skyddsombud för biblioteken, det bör i så fall ske i dialog med huvudskyddsombud eller liknande. Om detta inte sköts på rätt sätt kan ombudsman från DIK centralt ta kontakt med arbetsgivaren för dialog eller eventuellt förhandling.

  Hoppas du fått svar på din fråga, annars hör av dig igen.
  DIK

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.