Vad krävs för att jag ska få ersättning från DIK:s inkomstförsäkring?

Med anledning av den pågående coronakrisen får vi många frågor om a-kassa och inkomstförsäkring. För den som saknar medlemskap i a-kassa eller i facket uppstår många frågor kopplat till vad som gäller för att få rätt till inkomstbaserad ersättning från a-kassan eller ersättning från inkomstförsäkringen.
  • Medlemskap i a-kassan innebär en möjlighet till ersättning på grundnivå, även om man inte uppfyller kraven på medlemskapstid för att kunna få inkomstrelaterad ersättning från arbetslöshetsförsäkringen.
  • Som medlem i DIK börjar du kvalificera dig för ersättning från inkomstförsäkringen från första dagen som yrkesverksam medlem i förbundet. Även om du kanske inte kommer kunna få ersättning från inkomstförsäkringen just nu, lägger du en ovärderlig grund för framtiden.

Information om DIK:s inkomstförsäkring

Med DIK:s inkomstförsäkring kan du få upp till 80 procent av lönen om du blir ofrivilligt arbetslös.
  • Inkomstförsäkringen och a-kassan ger dig tillsammans upp till 80 procent av din lön (upp till en månadslön på 100 000 kronor).
  • Ersättningen betalas ut när du har varit arbetslös i sju dagar.
  • Inkomstförsäkringen betalar ut ersättning i 120 arbetsdagar.
Räkna ut hur mycket ersättning du kan få med inkomstförsäkring här.

Utförligare information om DIK:s inkomstförsäkring.
Vill du öka tryggheten ytterligare avseende antal dagar du kan få ersättning från inkomstförsäkringen, eller försäkra dig för en högre inkomst? Som medlem i både DIK och Akademikernas a-kassa kan du då teckna någon av våra två tilläggsförsäkringar; Tilläggsförsäkring Tid och Tilläggsförsäkring Lön.


Det här är förutsättningarna för att du ska få inkomstförsäkring:
  • Du behöver vara ansluten till Akademikernas a-kassa.
  • Du ska ha varit medlem i DIK i minst 12 månader och vara registrerad som yrkesverksam medlem de senaste sex månaderna.
  • Har du haft en inkomstförsäkring från ett annat förbund och blivit medlem i DIK i omedelbar anslutning, kan DIK:s inkomstförsäkring börja gälla direkt. Skulle du bli arbetslös innan du varit med i DIK i 12 månader behöver du ett intyg från det tidigare förbundet.
  • Du ska ha arbetat minst 12 av de senaste 18 kalendermånaderna samt påbörja en ny ersättningsperiod hos Akademikernas a-kassa med karensdagar, för att få ersättning från DIK:s inkomstförsäkring.
  • Försäkringen upphör att gälla i månadsskiftet före du fyller 65 år.

Är du osäker på om du är medlem i Akademikernas a-kassa eller hur länge du varit medlem? Läs mer i inlägget; Jag är rädd att bli uppsagd och är orolig för mitt medlemskap i Akademikernas a-kassa
DIK (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.