Uppehållstjänst och uppsägning

Jag har uppehållstjänst och får alltså lön utbetalad även under sommaren då jag är ledig. Jag går i tankarna att säga upp mig när vårterminen är slut. Jag har då tre månaders uppsägningstid. Men funkar det då att jag exempelvis säger upp mig den 1/5 och att min uppsägningstid då blir de månader som jag är ledig (1/5-1/8)? Får jag min lön som vanligt under sommaren då?

Kommentarer

 • Hej,
  Förutsatt att du har en tillsvidareanställning och är kommunalt anställd och det är ditt eget intitiativ att säga upp dig har du tre månaders uppsägningstid. Det betyder att du behöver "räkna baklänges" så att din anställning löper ut när du vill tillträda din kommande anställning.

  Det framgår inte av frågeställningen om du är på väg in i ny anställning men för säkerhets skull vill vi påminna om att det blir inskränkningar i rätten till a-kassa när man själv säger upp sig.

  När du säger upp dig från anställningen fortsätter du först att arbeta under uppsägningstiden och då betalas förstås lön ut. Eftersom sommarlovet börjar därefter kommer istället din intjänade ferielön att betalas ut (anställningen består ju fortfarande i formell mening). Observera att detta förutsätter att du tjänat in tillräckligt med ferielön under det gångna året.

  Om din anställning upphör innan du tagit ut all intjänad ferielön ska innestående delar betalas ut i pengar, så kallad slutlön.


  Sara Luthander Chefsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.