Till senaste kommentaren

Gå ner i tid; tjänstledig på deltid eller omreglering?

Jag är 63 år och behöver gå ner till 75% av heltd inför pensionen om två år. Arbetsgivaren har godkänt upplägget, men ställt frågan om jag vill vara tjänstledig på 25% eller om jag vill säga upp min tjänst på 25%. Vad är mest fördelaktigt för mig?

Stefan Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  Vad fint att höra att din arbetsgivare varit tillmötesgående och att du får välja hur du vill ha det.

  Generellt brukar vi alltid råda till att om det är möjligt så håll fast vid en heltid och var tjänstledig snarare än att omreglera anställningen till en deltidsanställning. Då finns det möjlighet att - om livet skulle förändras - ändra sitt beslut och gå upp i tid igen.

  Du frågar vilket som är mest fördelaktigt för dig.

  Det är ingen skillnad alls egentligen mellan att minska sin inkomst till följd av tjänstledighet på deltid eller att anställningen minskar i omfattning i samma grad.

  Den avgörande skillnaden är den att kunna ändra sig.
  Vad man skulle kunna fundera över som en eventuell fördel med omreglering annars är om du skulle vilja kvarstå i arbete även efter 65 års ålder.
  • Om du är tjänstledig kan arbetsgivaren tidsbegränsa det beslutet i två år. Vill du därefter fortsätta arbeta, men bara på deltid, kan du bli tvungen att arbeta heltid om inte fortsatt ledighet beviljas.
  • Om du däremot får anställningen omreglerad till en deltidstjänst kan du enklare välja att kvarstå i den även efter 65 års ålder.

  Vad som dock är viktigt att ha i beaktande avseende hur det påverkar är hur de 25 procenten ska finansieras av dig. Det framgår inte om du tänker lyfta deltids pension i motsvarande utsträckning eller om du helt enkelt ska leva sparsamt fram till du tar ut din pension. Här kan livet och livssituationen innebära begränsningar som inte möjliggör val, men jag vill ändå rsiktigtvis be dig att beakta följande.

  • Förtida uttag av pensionen påverkar dess totala storlek mycket negativt. Du riskerar att förlora mycket på ett sådant upplägg. 
  • Därför råder jag dig att logga in på minpension.se eller hos pensionsmyndigheten för att verkligen få klarhet i hur den påverkas av ett sådant upplägg.
  Jag skulle slutligen vilja lyfta ytterligare en aspekt på din fråga och det är hur intjänande till pension påverkas av deltiden.

  Om din inkomst ligger under 42 000 kronor i månaden kommer all minskning av inkomsten som föranleds av deltiden att påverka intjänandet till din allmänna pension. Dessutom kommer intjänandet till din tjänstepension att påverkas eftersom även den är inkomstrelaterad.

  Den allmänna pensionen kan du inte påverka med mindre än att fortsätta på den nivå du redan är på inkomstmässigt.

  Däremot vad gäller tjänstepensionen skulle du kunna se om det går att komma överens med arbetsgivaren att det fortsätts betala in på heltidsnivå fast du går ner på deltid.
  • Eventuellt skulle det till och med kunna vara värt att undersöka möjligheten att löneväxla några semesterdagar om året för detta ändamål. 
  • Obs; löneväxla aldrig lön till tjänstepension om du tjänar under gränsen för intjänande i den allmänna pensionen!)
  Kanske att arbetsgivaren tycker det är enklare att gå med på en överenskommelse om att kompensera bortfallet i tjänstepensionen om du går ner i tid permanent? Ibland är det uppskattat att kunna frigöra tid på mer säker basis och kanske låta någon annan få motsvarande utökning på mer varaktiga premisser.

  Hoppas detta ger dig vägledning.

  Sara på DIK


  DIK

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.