Till senaste kommentaren

Hur vet jag om en arbetsgivare har kollektivavtal?

Hej,
Kan ni se om arbetsplatsen jag funderar på att söka arbete på har kollektivavtal?
Finns det register över arbetsplatser med kollektivavtal?


Kommentarer

 • Hej
  Nej, tyvärr finns det inte något övergripande arbetsgivarregister med information samtliga arbetsgivare med kollektivavtal.

  Är företaget medlem i en arbetsgivarorganisation finns det kollektivavtal på arbetsplatsen.Många arbetsgivarorganisationer är publika med vilka företag de har som medlemmar och då kan man knappa in företagets organisationsnummer och se om det är anslutet till organisationen.
  • Är det en kommunal eller statlig arbetsplats finns det alltid kollektivavtal.
  • När det kommer arbetsgivare inom det vi kallar "privat sektor" dvs. arbetsgivare som inte ingår i "offentlig sektor" som statliga myndigheter, landsting, kommuner och regioner är det inte ovanligt med arbetsgivare utan kollektivavtal. 
  Om vi har arbetsgivaren noterad i vårt medlemssystem (vilket vi har när vi har medlemmar som arbetar eller har arbetat hos arbetsgivaren) finns oftast även noteringar om kollektivavtalstillhörighet och då kan vi här på DIK enkelt svara på frågan om det finns kollektivavtal på företaget. Ibland saknar vi uppgift om kollektivavtal och då får man kontakta företaget och fråga.

  Om man söker jobb på företaget och det inte finns angivet i annonsen att kollektivavtal finns är det förstås en relevant fråga att ställa. Om kollektivavtal saknas finns det ett antal saker som är viktiga att tänka på. Spana in vår artikel på dik.se om 3 delar att ha koll på i avtalet – innan du tar drömjobbet. som du som medlem kan läsa i inloggat läge på Mitt DIK.
  Sara Chefsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.