Strejk för klimatet

Hej!

här kommer en knepig fråga. Anser ni att det skulle kunna vara möjligt att som DIK-ansluten genomföra en (verklig) strejk för klimatet? För en dag, eller för flera. 27 september är det dags.

mvh
David

Kommentarer

 • Hej,
  Strejkvapnet är ett kraftfullt verktyg som fackförbund kan använda för att driva igenom viktiga frågor i förhållande till arbetsgivaren.
  En strejk för klimatet (hur viktig fråga det än är) är svårt att koppla samman med arbetsgivarens verksamhet och därför är en arbetsrättslig strejk i reell mening inte en möjlighet.

  Om du skulle utlysa strejk och utebli från arbetet skulle det, förutom att ses som en olovlig strejk, också ses som olovlig frånvaro vilket innebär en risk för uppsägning eller till och med avsked.

  Om du däremot får ledigt från din anställning (med eller utan lön) eller beviljas semester, då skulle anställningen inte vara i fara på samma sätt.

  Hoppas detta besvarar din fråga.
  Sara Luthander Chefsjurist
 • Hej,
  Det skulle i så fall röra sig om en politisk strejk, vilken inte omfattas av fredsplikten och heller inte nödvändigtvis kretsar kring önskade förändringar på arbetsplatsen eller hos arbetsgivaren. Som arbetare är det vår enda chans att skapa verkligt inflytande på de styrande, i och med att de inte har råd att låta samhället stanna upp. Har det funnits en bättre tidpunkt att använda detta, som du säger, kraftfulla verktyg, än nu när mänskligheten står inför sin största utmaning och största hot någonsin?
 • Hej,
  DIK ser inte att det är aktuellt att använda strejkvapnet på det sättet men klimatfrågan prioriteras högt.

  Sveriges Akademikers centralorganisation - Saco - i vilken DIK ingår har därför tillsammans med LO och TCO initierat dialog med Fridays for Future och på ordförandenivå kommer organisationerna träffas efter sommaren.

  Bifogar en länk till en artikel i tidningen Arbetet
  https://arbetet.se/2019/07/25/1066321/.  

  Hoppas detta besvarar din fråga
  Sara Luthander Chefsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.