Till senaste kommentaren

Skillnad på mertid och övertid? Och hur räknar man?

Hej! Jag jobbar heltid och det blir en del övertid när vissa projekt har snäva deadlines, men det står alltid "mertid" på min lönespec. Är inte det lite galet, mertid gäller väl deltidsarbetare medan det borde heta övertid för mig?
Innebär det någon skillnad för arbetsgivaren eller mig, typ annan beräkning av ersättning, skatter osv?

Vi har kollektivavtal med Metall och Handels hängavtal - men det omfattar inte mig som huserar på kontoret med marknadsföringen. Hur räknar man ut ersättningen och borde jag ha bättre än timme mot timme som det alltid är, oavsett veckodag eller tidpunkt på dygnet?

Tack på förhand!

Kommentarer

 • Hej Stefan!
  Tack för din fråga. Det är helt korrekt som du skriver att mertid typiskt sett brukar avse tid en deltidsanställd arbetar utöver sitt ordinarie arbetstidsmått. Motsvarande begrepp för en heltidsanställd som brukar användas är övertid.

  För att övertidsersättning enligt kollektivavtal ska betalas ut - vilket generellt alltid motsvarar mer än just timme-för-timme-ersättning - krävs att övertidsarbetet ska vara beordrat i förväg eller godkänt i efterhand. I kollektivavtalen finns också regelmässigt en möjlighet att komma överens om andra sätt att ersätta övertidsarbete, t.ex. att arbeta in ersättningen i lönen och ge fler semesterdagar. Då kan man anse det som att arbetstagaren löst in den så kallade "mer-ersättningen" som gäller för den kollektivavtalad övertidsersättning, men alltså behåller timme-för-timme-kompensationen. Det vanliga är att det i ens anställningsavtal framgår om man har rätt till övertidskompensation eller inte. Står det inget om detta i anställningsavtalet är presumtionen att övertidsersättning ska betalas fullt ut för beordrat övertidsarbete.

  Av det du skriver uppfattar jag att du får ersättning för det mer-arbete du utfört, men att det endast är ersättning "timme-för-timme", d.v.s. att det inte är frågan om någon extra kompensation utöver det för övertidsarbetet.

  Du skriver också att det finns kollektivavtal på arbetsplatsen men att det inte omfattar dig, vilket jag ställer mig frågande till. Utan att veta mer om specifikt vilket kollektivavtal som arbetsgivaren genom hängavtal har förbundit sig att följa är det svårt att ge mer information än det. Därför kan jag heller inte ge information om hur ersättning för övertid och mertid borde räknas ut enligt kollektivavtalet.

  Som du hör kan jag inte ge dig ett mer fullödigt svar än detta. Jag uppmanar dig därför att först och främst kontrollera ditt anställningsavtal för att se om något står skrivet där om kompensation för övertidsarbete. Därefter är troligen det enklaste sättet att få klarhet att du helt enkelt frågar din arbetsgivare hur din övertidskompensation fungerar och var det finns reglerat.

  Utifrån svaren på dessa kompletterande delar är du varmt välkommen att höra av dig igen så kan vi få klarhet i din fråga. Hoppas detta är ok med dig!

  Vänliga hälsningar /
 • Hej igen!

  I anställningsavtalet står ingen om kollektivavtal eftersom vi inte hade något då, inga speciella formuleringar alls. Kollektivavtal tecknades förra året för de som jobbar på verkstaden genom Metall och där har Handels ett hängavtal för de som jobbar i butiken. Men jag sitter på kontoret och omfattas inte av något av dessa, jag har inte heller mer än de lagstadgade fem veckornas semester.

  Lite nyfiken på meningen "Står det inget om detta i anställningsavtalet är presumtionen att övertidsersättning ska betalas fullt ut för beordrat övertidsarbete." Fullt ut, dvs mer än timme för timme?

  Vi är ett litet företag med mindre än 20 anställda, så det finns inte någon personalchef, fackklubb eller liknande.

  Tack för att ni finns!
 • Hej Stefan,
  För att vi ska kunna besvara dina frågor behöver vi förutom att verifiera ditt medlemskap även få mer information om var du är anställd. Den typen av uppgifter är bättre att ta direkt med Medlemsservice än här i Frågeforum.

  Jag uppmanar dig därför att kontakta mina kollegor på DIK Direkt via antingen mejl fraga@dik.se eller telefon 08-480 040 00. Vi har telefonservice öppet dagligen må-fre 08:30-12:00.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.