Själv skaffa vikarie vid semester

Dags att söka semester och jag får till svar att jag får semester om jag fixar vikarie för de veckor jag är borta.  Oavsett när under juni - augusti jag begär ledigt får jag det endast om jag själv skaffat vikarie säger de. Kan min arbetsgivare kräva detta?
Är det inte upp till arbetsgivare att hitta vikarie?

Kommentarer

  • Nej - din arbetsgivare kan absolut inte kräva något sådant!

    Enligt semesterlagen har alla anställda som utgångspunkt rätt till fyra sammanhängande semesterveckor under sommarperioden juni-juli-augusti. I kollektivavtal kan finnas regler som möjliggör avsteg från denna rättighet till sammanhängande sommarsemester, men då ingår också regler om hur det ska kompenseras till den enskilde arbetstagaren.

    Att kräva av en anställd att den själv ska ordna vikarie och att det skulle vara ett krav för beviljande av semester överhuvudtaget är inte bara ett agerande som är i strid med semesterlagen utan det är även i övrigt högst olämpligt med hänsyn till organisatorisk och social arbetsmiljö som helhet.

    Om det finns lokalfacklig representation där du arbetar rekommenderar vi att du tar kontakt med din lokala företrädare. Kontakta annars DIK Direkt så vi kan hjälpa dig i dialogen med arbetsgivaren.
    DIK

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.