Till senaste kommentaren

Semesterdagar kvar i slutet av anställningsperiod

Hej!
Jag har ett vikariat som tar slut vid månadsskiftet. Jag har en del semesterdagar kvar som jag inte utnyttjat. Kan min arbetsgivare kräva att jag tar ut semesterersättning istället för lediga dagar under min återstående tid på den här anställningen?

Kommentarer

 • Hej,
  Nej, om du fått underrättelse om att anställningen inte kommer att förlängas har arbetsgivaren inte rätt att lägga ut dagarna i ledighet.

  Under månaderna juni-juli-augusti har visserligen arbetsgivaren i princip en rätt att lägga ut semester för sina anställda. Men, när en anställd sagts upp pga arbetsbrist (eller vid tidsbegränsad anställning fått underrättelse om att anställningen inte förlängs) gäller en starkare rätt för den anställde att själv förfoga över ledigheten, dvs bestämma att inte ta ut semester i form av ledighet.

  Dagar som inte tagits ut i ledig tid ska betalas ut i pengar månaden efter anställningens upphörande.

  Om det blir diskussion om detta med din arbetsgivare - kontakta Medlemsservice!

  Hoppas detta besvarar din fråga.
  //

 • Hej igen!

  Alltså - jag föredrar att ta ut semester och sluta min anställning lite tidigare istället för att få ut pengar. Det var det min fråga rörde. Har jag rätt att ta ut mina semesterdagar?

  /Anna
 • Hej,
  Förlåt missförståndet! I hasten läste jag frågan omvänt.

  Arbetsgivaren måste godkänna förläggningen av semestern. Om du haft ledigt tidigare i sommar kan arbetsgivaren säga nej till ledighet om den påverkar den personal- och semesterplanering som är gjord i övrigt. Om du däremot inte varit ledig alls och arbetsgivaren säger nej är det typiskt sett en situation vi från fackligt håll skulle bedöma var i strid med semesterlagens rätt till ledighet under sommarperioden.
  //

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.