Till senaste kommentaren

Semester vid vikariat och tjänstledighet

Hej,

jag har en fast anställning på en statlig myndighet och funderar på att söka ett jobb på en annan statlig myndighet. Det jobbet är dock bara ett vikariat på ca 1 år och jag skulle då ta tjänstledigt. Jag undrar hur många betalda semesterdagar jag har rätt till om jag får det jobbet? Och vad händer med mina sparade semesterdagar på mitt nuvarande jobb?

Kommentarer

 • Hej!
  Tack för ditt meddelande.

  Det enkla svaret är att om du anställs för ett år så har du rätt till så många semesterdagar som kollektivavtalet ger utifrån din ålder - så du har alltså rätt till samma antal semesterdagar som du har på den myndighet du är anställd idag.
  Men det finns en liten hake här, det beror på när på året du påbörjar vikariatet vikariatet, dvs den nya anställningen.

  • På statlig sektor sammanfaller semesteråret och intjänandeåret med kalenderåret - vilket innebär att om du varit anställd enbart en del av året så har du enbart rätt till motsvarande del betalda semesterdagar. 
  • För att veta exakt hur många dagar betald semester du har rätt till skulle vi behöva veta när, vilken dag, du blir anställd. 
  • Dessutom behöver vi veta vilket år du är född så att vi i kollektivavtalet kan se hur många dagar årssemestern består av i sin helhet.

  Så till detta med vad som händer med sparade semesterdagar under tjänstledighet.
  Under tiden du är tjänstledig består ju anställningen fortfarande. Därför ska de sparade semesterdagarna ligga kvar orörda tills dess att du återgår i tjänst. Enda undantaget från detta är om antalet sparade dagar överskrider det antal semesterdagar man enligt avtal får spara; inom statlig anställning är max antal dagar som får sparas i dag 30 semesterdagar.

  Jag skulle rekommendera att du innan du går på tjänsteledigheten har en dialog med personalavdelningen/hr om just dina sparade semesterdagar för att säkerställa att man inte drar bort dagar för dig där.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.