Semester vid uppsägning?

Efter 10 år på samma arbetsplats har jag nu fått nytt arbete och sagt upp mig. Påbörjar ny anställning i mars. Jag hade 16 dagar sparad semester sedan tidigare år. Enligt löneavdelningen kommer jag få 4 dagars semester under 2019 fram till min uppsägning. Jag trodde att jag tjänat in min fulla semester (25 dagar) under 2018 och kunde se fram emot att ta ut detta i pengar vid min uppsägning.Trodde nämligen att mitt intjänandeår var 2018 och att mitt semesterår var 2019. Vad är det som gäller? Och vad är då skillnaden mellan intjänandeår och semesterår?

Kommentarer

 • Hej,
  Vad som gäller avseende intjänande av semester ser olika ut beroende på om arbetsgivaren enbart följer semesterlagens huvudregler eller har kollektivavtal och i så fall vilket kollektivavtal som gäller.

  Huvudregeln i semesterlagen är som du själv är inne på så att semester först tjänas in under ett år (intjänandeåret) för att sedan kunna tas ut i som betald semester det efterföljande året (semesteråret). Tidsperioden för intjänande löper ensligt semesterlagen från 1 april - 31 mars.

  Flertalet kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden innehåller en väsentligt smidigare lösning och arbetsgivaren tillämpar då vad som kallas för sammanfallande intjänande- och semesterår. Dessutom låter man ofta året sammanfall med kalenderåret. Det vill säga redan 1 januari får du tillgång till alla betalda semesterdagar som du kommer tjäna in fram till den 31 december.

  För att kunna ge dig exakt svar på frågan vad det är som gäller behöver vi veta var du är anställd (vilket kollektivavtal som är tillämpligt). Men av det du skriver hörs det som att arbetsgivaren tillämpar sammanfallande intjänande- och semesterår samt att 1 januari är brytpunkten.

  Om du sagt upp dig nu och din anställning upphör i månadsskiftet februari/mars tjänar du alltså in betald semester för årets första månader. Exakt hur många dagar beror av tidpunkten för anställningens upphörande. 
  • Förenklat kan du räkna på det antal semesterdagar du har rätt till enligt ditt anställningsavtal och dividera med tolv för att få en uppfattning om intjänade dagar per månad. Avrundning på totalen görs uppåt till närmaste heltal.
  Senast månaden efter anställningens upphörande ska du få din slutlön utbetalad. Då betalas all sparad semester samt intjänad men inte uttagen semester ut i pengar.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.