Säga upp mig innan jag börjat

Hej,
jag har tackat jag till ett vikariat muntligen via telefon. Men har av olika skäl blivit tvungen att tacka nej, vilket jag gjorde via mejl till en tf. chef som ej var med på min intervju. (den chef som var med vid intervjun slutade)Har inte pratat med eller tackat nej till den hr ansvarige. Är jag ändå bunden och måste börja? Vi har inte kommit överens om startdatum och jag har inte skrivit på några avtal. (det fanns fler sökande till tjänsten) Hur gör jag då jag inte kan ta tjänsten?
Hoppas på svar a. s p.
Vänligen
Karin DIK medlem sedan 20 år tillbaka.

Kommentarer

 • Hej,
  Det går faktiskt att säga upp sig från en anställning innan man ens börjat på det nya jobbet. I strikt mening börjar uppsägningstiden då löpa från den dag man meddelar arbetsgivaren att man säger upp sig. Oftast vill arbetsgivare inte att man ens börjar jobba för att sedan sluta efter en kort tid, varför frågan om uppsägningstid sällan ens brukar aktualiseras.

  I ditt fall hörs det som att det går att ifrågasätta om ett anställningsavtal ens ingåtts helt och hållet eftersom det saknas tydliga överenskommelser om en sådan väsentlig fråga som just tillträdesdatum.

  Om jag förstår saken rätt har du redan meddelat att du inte kan ta jobbet. Om inte så rekommenderar jag att du meddelar det till arbetsgivaren.

  Om arbetsgivaren skulle hävda att du är skyldig att arbeta en påstådd uppsägningstid får du höra av dig till Medlemsservice (mejla fraga@dik.se eller ring, se telefontider på dik.se) så vi hjälpa dig vidare i frågan i så fall.
  Sara Luthander Chefsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.