Pension och semesterersättning

Jag ska gå i pension sista februari 2022 och har nästan två månaders semester att ta ut (från 2021 och äldre, sparad semester). Dock vill jag och chefen att jag  introducerar min efterträdare under ett par veckor och det betyder att arbetsgivaren måste ge mig betalt istället för semester.
Frågan är: hur stor är betalningen? Försvinner det mycket pengar i skatt? Finns det andra sätt att lösa denna fråga på?
Stefan Paulsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  Går du i pension 28 februari 2022 och har semester under januari och februari 2022 så bör introduktionen ske innan årsskiftet. Du kan naturligtvis gå in och jobba efter att du har bestämt dig för att gå i pension och när du meddelat pensionsmyndigheten men det blir ganska mycket skatt på det du jobbar om du samtidigt tar ut pension.

  Här hänvisar jag till skattemyndigheten, https://www.pensionsmyndigheten.se/for-pensionarer/nar-far-jag-mina-utbetalningar/skatteavdrag-pension-lon

  Du kanske kan skjuta upp pensionen något eller om du har eget företag, dvs aktiebolag, så kan du jobba som konsult och då ta ut din lön fördelat över året så att skatten minskas.

  Tar du ut både pension och lönearbete så blir det en högre skattesats vilken minskar när du fyllt 66 år. Du kanske inte behöver jobba heltid vid överlämningen utan att du jobbar deltid så att inte så mycket dras i skatt om du redan gått i pension.

  Du kan också jobba och be arbetsgivaren betala ut några av dina semesterdagar i pengar istället men då blir det förstås mer skatt beroende på ålder och den totala inkomsten.

  Det är svårt att svara på en generell fråga så här men grundtanken är att om du jobbar när du tar ut pension så går det bort en del i skatt och sedan beakta att du har lägre skatt efter 66 års ålder.

  Hoppas du fått svar på din fråga.
  Carina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.