Partner i riskgrupp

Min partner är 75 år. Jag vill inte ta med smitta hem. Hur länge kan jag jobba hemifrån? Är hemma dag 3 i dag.

Kommentarer

 • Hej,
  Avgörande för om man arbetar hemma är om arbetsgivaren medger det. Även om det alltså finns ett påbud från Folkhälsomyndigheten om att så långt det är möjligt arbeta hemifrån så finns ingen skyldighet för arbetsgivare att skicka hem sin personal i nuläget.

  Det framgår inte av din fråga om arbetsplatsen är stängd eller om du har arbetsuppgifter som går att utföra på distans. Dessa faktorer påverkar förstås arbetsgivarens inställning i frågan.

  Svaret på din fråga är därför att du kan arbeta hemma så länge du har ok på det från din arbetsgivare.Men självfallet ska du ta upp med arbetsgivaren att du så långt är möjligt vill arbeta hemma eftersom din partner hör till en av riskgrupperna och att du är orolig att ta med dig smitta hem.

  /Sara på DIK
  DIK
 • Jag är i liknande situation. Min sambo är i ”dubbel” riskgrupp ( 70+ med underliggande sjukdom) och jag är 64 med underliggande sjukdom. Jag är ej erbjuden att jobba hemifrån ( inte heller tillräckligt med arbetsuppgifter) så jag kände mig tvingad att ta semester några dagar vilket jag beviljades.
  Det är svårt att säkra den yttre biblioteksmiljön, brukare ej alltid så medvetna eller pålästa, en del bryr sig inte heller. Vad råder ni mig till?
 • Hej,
  Det är arbetsgivarens ansvar att genomföra en riskbedömning av arbetsmiljön och vidta anpassningsåtgärder samt tillhandahålla skyddsutrustning som behövs.

  Det är viktigt att arbetsgivaren också ger direktiv och skapar rutiner för hur till exempel besökare som hostar, nyser eller i övrigt inte verkar bry sig om försiktighetspåbud ska hanteras i verksamheten.

  Självfallet ska du också som själv är i riskgrupp och även behöver ta hänsyn till hemmavarande i riskgrupp ha dialog med din chef om vad som ska gälla för just dig. Framför allt kan man här tänka dels fördelning av arbetsuppgifter, men även tilldelning av extra skyddsutrustning.

  I första hand råder vi dig alltså till att ha dialog med din chef. Ta hjälp av skyddsombudet också vid behov.
  Sara Chefsjurist
 • Hej
  Min sambo är 80 och jag 61. Är själv sjukpensionär men är aktiv på många sätt. Har avstått från att åka kollektivt och annat. Börjar bli jobbigt och jag undrar om det är riskfyllt att börja aktivera mig igen. Ta sånglektioner ex.
  Tack
  Annika
  Annika
 • Hej Annika,
  Frågan du ställer är av medicinsk art snarare än arbetsrättslig och mot den bakgrunden rekommenderar vi dig att i stället kontakta 1177, Vårdguiden för vidare rådgivning.
  Vänliga hälsningar/

  Sara Chefsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.