Omlokalisering

Hej!
För ca 2 veckor sedan skickade jag en fråga och jag ser inte att det kommit ett svar på den.
Min myndighet (MTM) har blivit omlokaliserad till Malmö från Stockholm. Jag kan inte följa med av familjeskäl. Vilka regler gäller då för akasseersättning och för karenstiden? (Jag måste säga upp mig själv)
Kommentarer

 • Hej,
  Arbetslöshetsförsäkringen innehåller regler som innebär att man enligt grundregeln inte kan få a-kassa förrän efter en förlängd karenstid om man säger upp sig själv. Vid sådan förlängd karenstid utbetalas heller inte ersättning från inkomstförsäkringen för den arbetslöshetsperioden.

  Dock finns det undantag från denna regel om man har så kallade "giltiga skäl". Om man t.ex. på grund av familjeskäl och småbarn inte kan flytta med om arbetsplatsen flyttar så långt att det är omöjligt att veckopendla.  På a-kassans hemsida uppmanas man att kontakta dem direkt för mer information i sådant läge.
  • Jag råder dig alltså att kontakta akademikernas a-kassa så att du får veta vad som krävs för att anses ha "giltiga" skäl och vad du behöver ange i din eventuella ansökan för att visa detta.
  Som statligt anställd omfattas du av omställningsavtalet. Just situationen att arbetstagare som i och för sig är arbetsskyldig på en ny ort i samband med en omlokalisering, men som väljer att inte följa med och därför säger upp sig själv täcks av omställningsavtalet under förutsättning att du har över ett års anställningstid. Dock aktualiseras inte den förlängda uppsägningstiden i en sådan situation, men avtalet ger andra förmåner av värde.

  Stödet från Trygghetsstiftelsen och omställningsavtalet har mycket gott rykte. Icke desto mindre vill jag avslutningsvis tipsa om DIK:s karriärcoacher!

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.