Till senaste kommentaren

När räknas man som arbetslös om ens lön utgår pga förestående konkurs?

Företaget jag jobbar för går inte så bra. Ett par gånger om året varnar dom för att pengarna snart är slut. I våras blev vi varslade om uppsägning men sedan löste det sig.

Nu har det varit så många turer att jag orolig för att det kommer sluta med att en månad inte kommer in några pengar på kontot.

Om så blir fallet, när skulle jag då räknas som uppsagd? Jag skulle ju såklart gå till arbetsförmedlingen samma dag och anmäla mig, men vad skulle hända med mitt SGI?

Kommentarer

 • Hej,
  Vad jobbigt det låter att ha en sådan osäker inramning på jobbet.

  Om företaget skulle ansöka om att bli försatta i konkurs (eller som följd av fordringsägares ansökan om det) utser tingsrätten en konkursförvaltare.

  Anställningen upphör inte automatiskt bara för att bolaget blir försatt i konkurs utan konkursförvaltaren måste lämna uppsägningsbesked. Därefter upphör anställningen formellt först efter din uppsägningstid som du alltså har rätt till även om det är konkurs. Om inte bolaget kan betala uppsägningslönen (vilket är det vanligaste) träder lönegarantin in och ersätter inkomstbortfallet. Konkursförvaltaren hanterar ansökan om lönegaranti.

  Du skyddar din SGI genom att skriva in dig vid Arbetsförmedlingen och ställa dig till arbetsmarknadens förfogande.

  Hoppas detta besvarar din fråga. Blir det konkurs kommer det med säkerhet att uppstå fler följdfrågor och då rekommnederar jag dig att kontakta vår medlemsservice direkt, enklast via mejl till fraga@dik.se

  Och förstås är rekommendationen alltid i en situation du beskriver att söka andra jobb.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.