Till senaste kommentaren

Genomföra årsmötet digitalt eller ska vi skjuta upp det?

Hej, Jag är ordförande i för Saco-S-föreningen på en av de statliga kulturmyndigheterna som DIK är kontaktförbund för.Vi är lite fundersamma kring årsmötet nu i coronatider (gissar att vi inte är de enda).

Har ni någon rekommendation för hur vi ska agera? 
Årsmötet ska enligt våra stadgar hållas senast sista april och vi behöver skicka ut kallelse senast två veckor innan. Finns det något sätt att skjuta på det utan att bryta mot stadgarna? 
(Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  Om ni inte får (arbetsgivaren har beordrat hemarbete) eller inte vill genomföra fysiska möten kan ni självfallet genomföra årsmöte, liksom även styrelsemöten och medlemsmöten, på distans.

  Det finns inget i DIK:s stadgar eller våra normalstadgar som hindrar att årsmöten, styrelsemöten eller medlemsmöten genomförs digitalt.

  Vi rekommenderar att så långt det är möjligt att, även om inte ett årsmöte med val av ny styrelse med mera genomförs, i alla fall genomföra ett medlemsmöte där vid vilket beslut fattas att skjuta upp årsmötet. Då kan man också få ett tydligt beslut att styrelsens fortsätter på sina poster tills dess att årsmöte genomförs och om-/nyval görs.

  Om ni inte skulle kunna eller inte vill genomföra årsmötet före den tidsfrist som följer av era stadgar är det några saker som är viktiga att göra:
  • Beslutet i styrelsen (eller vid medlemsöte) att skjuta upp genomförande av årsmötet behöver protokollföras.
  • Styrelsen behöver kommunicera till samtliga medlemmarna att så har beslutats.
  • När årsmötet sedermera väl genomförs behöver ni göra en anteckning i årsmötesprotokollet att tidpunkten för genomförande blev uppskjuten på grund av Coronakrisen
  Det finns en mängd alternativ att välja mellan vid genomförande av digitala möten; Skype, Teams, Zoom, telefonkonferens med mera.

  DIK har även tillgång till ett verktyg som heter VoteIT och vid behov och/eller intresse kan vi tillhandahålla det till er förening. Kontakta i så fall medlemsservice/DIK Direkt så vidarebefordras er förfrågan till rätt person på DIK:s kansli.
  DIK

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.