Mobbande chef

Hej!

Sedan i våras har jag blivit mobbad av min närmaste chef som också baktalat mig för min avdelningschef. Jag har vänt mig till skyddsombudet, men det är en väldigt konstig handläggning av sådant inom [arbetsgivarens namn borttaget av redaktören]. Skyddsombudet vill att jag ska ha möten med mina chefer. Det känns olustigt, som en häxprocess. Kan ni hjälpa mig på något sätt? Jag kan inte ha den chefen att ha insyn i mitt hälsotillstånd och sätta min lön. Det är första gången en chef mobbar mig, har arbetat i 44 år och haft c:a 35 olika chefer utan några problem. Jag har semester just nu, därför kontaktar jag er på det här sättet.

Jag har varit anställd inom [arbetsgivarens namn borttaget av redaktören] i nästan 4 år och har haft 3 andra chefer tidigare utan några problem.

Söker andra tjänster, var på en anställningsintervju i tisdags. Men det är inte helt lätt att få en ny tjänst när man är 63 år.

Har tidigare varit anställd vid [arbetsgivarens namn borttaget av redaktören] och [arbetsgivarens namn borttaget av redaktören], de tar snabbt itu med sådana ordningsproblem och löser dem utan några möten för den utsatta.

Kommentarer

 • Hej,
  Bra att du har kontakt med skyddsombudet.

  Det första jag tänker när jag läser det du skriver är att Företagshälsovården absolut borde kopplas in. En utomstående professionell part är nästan nödvändigt när positionerna är så låsta som de hörs i den situationen du beskriver. Det vill säga att du upplever dig så utsatt och helt saknar tillit inför att träffa din arbetsgivare.

  Du bör kunna kontakta Företagshälsovården direkt och om inte kan skyddsombudet, men kanske ännu bättre en personal/HR-handläggare hos arbetsgivaren lotsa dig vidare till Företagshälsovården för dialogstöd. Du kan även kontakta din lokalfackliga företrädare på arbetsplatsen.

  När en arbetsgivare får in anmälan om mobbning är arbetsgivaren enligt lag skyldig att utreda situationen. Inom ramen för en sådan utredning är det självfallet en naturlighet att arbetsgivaren vill prata med sin medarbetare. Vår rekommendation är att arbetsgivaren alltid bör vara tillmötesgående inför en eventuell tillitsbrist hos medarbetaren och inte pressa på i att ha gemensamt möte med den chef som utpekas i första skedet. Däremot kan det förstås på sikt inte uteslutas att möte mellan er behöver genomföras, men som sagt; då ska självfallet en tredje part finnas med i mötessituationen och stötta dialogen.

  Det är sällan enkelt att besvara denna typ av komplexa frågor skriftligt, utan att kunna ställa följdfrågor och få fylligare information. Som medlem har du möjlighet att ringa in till Medlemsservice och få kontakt med en erfaren förhandlare som kan vägleda dig mer.

  Jag hoppas att detta svar vägledning framåt.
  //
  Sara Luthander Chefsjurist
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.