DIK är en del av Saco

Hej,
Jag bytte jobb i augusti i år och jobbar nu på en statlig myndighet. Vid lönesamtalet nu undrar min chef vilket fackförbund jag är med i. Jag är med i DIK, men anger jag då att det är i Saco?

Tack på förhand,

Kommentarer

 • Hej,
  När du är statligt anställd och din chef frågar vilket fackförbund du tillhör svarar du att du är medlem i DIK och alltså tillhör Saco-S.

  Inom den statliga sektorn samverkar Saco-förbunden i en gemensam förhandlingsorganisation på både lokal och central nivå; Saco-S. Inom detta förhandlingssamarbete tecknar vi kollektivavtal med Arbetsgivarverket.

  En grundbult i detta samarbete är att man är medlem i det förbund som bäst motsvarar ens utbildnings- och/eller yrkesinriktning. 
  • Samtliga Saco-medlemmar på myndigheten i fråga bildar en gemensam Saco-S-förening.
  • Saco-S-föreningen företräder samtliga Saco-medlemmar oavsett förbundstillhörighet

  Det medlemsförbund som på en viss myndighet har flest antal medlemmar (beroende på myndighetens inriktning) blir vad som kallas för Kontaktförbund för den lokala Saco-S-föreningen (dvs lokala fack-klubben på myndigheten) och har löpande kontakt med de lokalfackliga i gemensamma fackliga frågor. När det kommer till frågor kopplade till endast en medlem är det medlemsförbundet som blir aktuellt. Mer information finns på Saco-S hemsida.


  Sara Chefsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.