Lönesamtal

Måste jag ha lönesamtal om jag av ngn anledning inte vill ha det?

Kommentarer

 • Hej!
  Tack för ditt inlägg i frågeforum.
  Det finns ingen lagregel som ger rätt till årlig lönerevision, rätten att ha ett lönesamtal eller en lönerevision kommer oftast från ett kollektivavtal om lön. När kollektivavtal saknas kan det förekomma att man avtalar om det i sitt anställningsavtal.
  • Oavsett så är avtalad årlig lönerevision en bra lösning för att säkerställa att lön ökar både med inflation och kompetens.
  Oftast är löneavtalen utformade på ett sådant sätt att arbetstagaren har rätt lönesamtal och vi rekommenderar att man tar den rätten för att maximera sin löneutveckling.

  Utöver kollektivavtal om lön så kan en arbetsgivare även inom ramen för sin arbetsledningsrätt kräva att man ska genomföra vissa uppgifter inom anställning. Att ha ett lönesamtal kan vara en sådan uppgift, varför arbetsgivaren kan kräva det om den vill det. Men oavsett om det krävs av arbetsgivaren eller dig som medarbetare i kraft av kollektivavtalets innehåll så är det ett mervärde och därför snarare viktigt att göra det bästa av det för personlig vinning.

  Mellan raderna läser jag att du är tveksam till att ha lönesamtal. Våra lönecoacher är experter på lön, hur du kan lägga upp en egen strategi inför samtal med chefen om lön, samt på att både peppa och rusta inför lönesamtal och löneförhandlingar. Så vill kan du som medlem boka tid hos våra lönecoacher i inloggat läge på Mitt DIK, läs mer om det här.
  Sara Luthander Chefsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.