Lönesamtal

Hur påverkas vi av att avtalsrörelsen skjuts på framtiden, nu när lönesamtalen drar igång?

Kommentarer

 • Många av DIK:s medlemmar arbetar inom avtalsområden där man har så kallade tillsvidareavtal, det gäller främst inom de statliga, kommunala och regionala kollektivavtalsområdena. Inom de områdena behöver alltså inte lönerevisionerna påverkas alls.  Dock ser vi att även inom dessa avtalsområden vill arbetsgivarna skjuta fram lönesamtalen och löneförhandlingarna med hänvisning till den extrema situation som coronapandemin innebär för verksamheterna. Många arbetsgivare tecknar därför lokala överenskommelser om att vänta till i höst med att genomföra löneöversyn men då fortsatt med vårens datum som utgångspunkt för dagen för ny lön.

  Inom de kollektivavtalsområden där avtalen löpte ut i slutet av mars och där de nu alltså prolongeras, dvs förlängts, skjuts löneprocessen helt enkelt på framtiden. Exakt hur det påverkar revisionsdatum etc. varierar mellan olika avtalsområden.

  Utgångspunkten är dock att även om själva löneförhandlingen och löneprocessen skjuts upp så ska revisionsdatumet ligga kvar som det var tänkt. Det vill säga du som enskild anställd ska inte drabbas på annat sätt än att det dröjer innan den nya lönen blir klar och att du då kommer få ett större antal månader retroaktiv lön än vanligt.

  DIK
 • Om ens arbetsgivare skriver "Lönerevisionen för 2020 kommer att gälla from 1 augusti.", betyder det att man inte får en löne-ökning för de månader man har fått vänta? Vi har inte kollektiv-avtal, kan de göra som de vill då?
 • Hej!

  Ja, sannolikt innebär det att ev. retroaktivitet uteblir. Utan kollektivavtal har din arbetsgivare stora möjligheter att själva besluta om sådant som har med lön och löneökningar att göra.

  Ett tips är att dock att kolla om det står något i ditt enskilda anställningsavtal om tidpunkt för årlig lönerevision. Finns det sådana skrivningar där är arbetsgivaren naturligtvis bunden av att följa dem.

  Hoppas det gav lite klarhet.
  Johanna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.