Till senaste kommentaren

Lönerörelse - rekommenderad procentsats?

Hej,
lönerörelsen är i gång, nu läser jag i tidningen att industrin vill ha 3% ökning.
Jag skulle vilja veta vad DIK rek i höjning i % för oss medlemmar.
Är bibliotekarie på universitetsbibl.

Kommentarer

 • Hej Karl,
  Tack för din fråga. Eftersom du arbetar på ett Universitetsbibliotek kommer jag att utgå ifrån att du jobbar statligt.

  På staten heter löneavtalet RALS-T. Du kan själv läsa avtalet här om du vill: https://www.arbetsgivarverket.se/avtal--skrifter/avtal/ramavtal-saco-s/
  • Till skillnad från vissa andra löneavtal är RALS-T ett så kallat processlöneavtal. Det innebär bland annat att det inte finns några centralt angivna lönenivåer med angivna procentsatser. Istället har man lagt vikten vid löneprocessen och hur den ska gå till. 
  • Utgångspunkten är att lönen ska vara individuell och differentierad och att lönen ska spegla ditt bidrag till verksamheten. 
  • En av huvudtankarna bakom avtalet är att lönen bäst sätts så nära medarbetaren som möjligt och i dialog mellan chef och medarbetare, alltså inte centralt mellan facken och arbetsgivarorganisationerna.
  Det finns alltså inga procentsatser som jag kan ge dig.

  Om du känner dig missnöjd med din löneutveckling tycker jag att du ska kontakta oss på medlemsservice eller boka in ett samtal med någon av våra löneexperter så kan vi berätta mer om vad som är viktigt i löneprocessen och hjälpa dig i din argumentation inför lönesamtalet.

  Hälsningar Elisabet på Medlemsservice
  DIK

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.