Lättare för företagare att få ersättning från a-kassan

Även företagare omfattas av arbetslöshetsförsäkringen och har rätt till a-kassa.

För att möta den påverkan som coronapandemin har på individernas, företagens och samhällets ekonomi har regeringen och samarbetspartierna kommit överens om tillfälliga förändringar i a-kassans regler och ersättning under 2020.

Läs mer om hur de generella kraven för att ha rätt till inkomstbaserad ersättning från a-kassan har lättats upp som ett stöd för alla anställda och egenföretagare som drabbas av coronapandemins effekter här.

För dig som egenföretagare har dessutom regelverket lättats upp ytterligare.

  • Har du tidigare lagt ditt företag vilande? Under 2020 har du rätt att göra det igen - trots att du gjort det tidigare.
Du kan pausa din verksamhet.
Du som driver ett eget företag kan ha verksamheten vilande under 2020 utan att det påverkar din rätt till ersättning från a-kassan i framtiden. I vanliga fall måste du ha arbetat i företaget under minst fem år innan du kan få ersättning från a-kassan om ditt företag är vilande på nytt. Däremot kan du alltid söka ersättning om du lägger ner verksamheten helt.

Ta reda på mer om under vilka förutsättningar du som arbetat heltid som företagare kan få arbetslöshetsersättning hos Akademikernas a-kassa .

Se till att vara med både i Akademikernas a-kassa och DIK! Då kan du få både a-kassa och dessutom ersättning från DIK:s inkomstförsäkring. Läs mer om dina förmåner som egenföretagarmedlem i DIK här.
DIK (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.