Till senaste kommentaren

Kan man få ersättning från DIK vid långtidssjukskriven?

Hej!
Jag undrar om man har möjlighet att vid sjukskrivning få ytterligare 10% av lönen från er. Jag vet att andra fackförbund har liknande försäkringar.

Kommentarer

 • Hej,
  Svaret på din fråga är att ja; en sådan möjlighet finns på många håll genom oss.

  I många kollektivavtal finns regler om så kallad sjukpenningutfyllnad; dvs att man vid sjukskrivning under en period kan få pengar som fyller ut ersättningen från Försäkringskassan så att man kommer ungefär på en inkomstnivå som motsvarar 90 procent av det man har i lön (brutto) när man inte är sjukskriven.

  Fackförbund inom LO-området har denna typ av villkor i en försäkringslösning, dvs den enskilde får själv ansöka om utbetalning från försäkringen. Inom DIK;s kollektivavtalsområden dock till övervägande det så att denna förmån finns i kollektivavtalet och hanteras som en slags lön från arbetsgivaren under sjukskrivningsperioden. Först efter en längre periods sjukskrivning går det över i en försäkringslösning och då är det arbetsgivaren som administrerar överlämningen. Det vill säga du som enskild behöver inte göra något för att få denna förmån.

  Det som avgör om du har rätt till sjukpenningutfyllnad eller inte är om din arbetsgivare har kollektivavtal eller inte. Finns inget kollektivavtal behövs att du har inskrivet en motsvarande rätt i ditt enskilda anställningsavtal.

  Finns det kollektivavtal kan det se lite olika ut från avtal till avtal exakt hur förmånen fungerar. Hör av dig till din personalavdelning och fråga, eller kontakta vår Medlemsservice för personlig rådgivning.


  Sara Chefsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.