Till senaste kommentaren

Korttidspermittering, är både arbetsgivare och arbetstagare

Jag har ansökt om korttidspermittering i samband med Covid19. Några månader 80% sedan 60%. Det gäller mig själv som arbetstagare i mitt egna enmanna aktiebolag. Alltså är jag även arbetsgivare. Ser nu på Tillväxtverkets hemsida att det har upp till tre månaders handläggningstid. Vad gör jag under dessa månader? Ska jag betala ut lön till mig själv? Och hur stor andel? Om jag väljer att inte betala ut lön till mig själv, och inte ens de resterande procenten på månadslönen (detta då intäkter saknas). Vad händer då? Är utbetalning av lön på något sätt villkorat för att få ta del av lönebidraget som korttidspermitterad? Det är väl upp till mig som arbetsgivare hur jag vill och kan göra i detta fall. Tacksam för svar vad som gäller.
(Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga,

  Se mer om de formella kraven på Tillväxtverkets hemsida (länk öppnas i nytt fönster).För att få del av stödet från Tillväxtverket krävs först och främst att företaget hamnat i ekonomiskt utsatt situation till följd av pandemin men samtidigt får företaget heller inte vara på obestånd.

  Utbetalning av lön är ett krav för att få del av stödet, ja. 
  Det är synnerligen viktigt för dig som egenföretagare och ägare av ditt egna aktiebolag att dessa delar sköts korrekt eftersom det annars finns en uppenbar risk att Tillväxtverket vid avstämning eller kontroll bedömer att förutsättningar för stöd saknas. Här rekommenderar jag dig att ta hjälp av din redovisningsbyrå eller din revisor för vägledning vid behov. I synnerhet är detta viktigt om du i avvaktan på att stödet betalas ut får svårt att få likviditeten att gå ihop med löneutbetalningen. För att inte äventyra dina förutsättningar för stöd är det sköta bokföringen ordentligt och inrapporteringen till Skatteverket är a och o i detta!

  Så till den delen av din fråga som avser hur mycket du ska betala ut i lön.
  På Tillväxtverkets hemsida finns det illustrationer som visar hur lönen ska beräknas vid olika nivåer av permittering; se till exempel här (länk öppnas i nytt fönster)
  .

  För dig som så att säga både är arbetsgivare och arbetstagare kan det vara lite krångligare att enkelt "avkoda" dessa exempel, eftersom man både betalar och tar emot lönen i fråga.

  Exempel: 80 procent permittering - lönenivå 40 000 kronor
  Låt oss för enkelhetens skull anta att din lön (dvs. motsvarande grundlön om du vore en helt "vanlig arbetstagare" med anställning) - när du inte är permitterad - är 40 000 kronor i månaden men att du nu permitteras på 80 procent, dvs arbetar 20 procent.

  Fördelat på respektive kostnadspost; lön, bidrag från staten samt arbetsgivarens kostnad för permitteringen och slutligen den enskildes avstående ser det ut så här;

  • Först och främst ska arbetsgivaren (dvs ditt bolag) betala lön för de 20 procent arbetstagaren (du) arbetar vid permittering 80 procent. 
   • 40 000 * 0,2 =  8 000 kr.
  • Bidraget från staten uppgår vid maximal permitteringsnivå till 60 procent.
   • 40 000 * 0,6 = 24 000 kr.
  • Som arbetsgivare får du stå för en del av lönen på den permitterade delen. Enligt regelverket motsvarar den delen  8 procent av lönen (den ordinarie lönen).
   • 40 000 * 0,08 =  3 200 kr.
  • Arbetstagaren (dvs du själv) får avstå 12 procent av lönen (den ordinarie lönen) vid maximal nivå av permittering.
   • 40 000 * 0,12 = 4 800 kr.
  Sammanlagt blir detta (8 000 - 24 000 + 3 200 + 4 800) = 40 000 kronor!

  Eller enklare uttryckt:
  Vid 80 procents permitteringsnivå framgår av regelverket att arbetstagaren tar 12 procent av kostnaden för permitteringen;
  • Hela lönen = 100 procent minus 12 procent som arbetstagaren bär innebär att resterande 88 procent av lönen ska utbetalas i lön till den anställde.
   • 40 000 * 0,88 = 35 200 kronor utbetalas i lön till den anställde.
  Den utbetalade bruttolönen ska hanteras precis som vanligt. Med det tillägget att regelverken avseende arbetsgivaravgifter också innehåller lättnader för att mildra effekterna av pandemin. Se mer information på Skatteverkets hemsida (länk öppnas i nytt fönster)

  Hoppas detta reder ut begreppen något!

  Sara Chefsjurist
 • Notera att reglerna om korttidspermittering har justerats. Uppdaterad information finns här (länk öppnas i nytt fönster).
  DIK

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.