Till senaste kommentaren

Kombinera tjänstledighet för studier och starta företag

Hej! Dels finns möjligheten att vara tjänstledig för studier, dels finns möjligheten att vara tjänstledig för att starta företag. Går det att kombinera, till exempel att man är tjänstledig för studier på 50 procent och tjänstledig för att starta företag på 50 procent?

Kommentarer

 • Hej !
  Rätten att få tjänstledigt för studier finns reglerat i Lag (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning. I 1 § framgår att ledighet beviljas i den mån det är ”behövligt” för att slutföra studier.
  • Detta innebär att det inte finns någon begränsning för dig att få en tjänstledighet för studier som omfattar 50% av din arbetstid.
  Visserligen finns det även en stark rätt till tjänstledighet för att starta upp egen näringsverksamhet; Lag (1997:1293) om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet. 
  • Dock ger lagen om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet endast rätt till tjänstledighet på heltid.
  Även om din arbetsgivare självfallet skulle kunna bevilja deltidsledighet för det ändamålet är det alltså inte en rättighet du kan hävda. Med mindre än att arbetsgivaren går med på att bevilja ledighet på heltid för halvtids studier och säga ok till att du under tjänstledigheten även bedriver egen näringsverksamhet, fungerar den kombination du föreslår alltså inte.

  Mvh Måns
  DIK

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.