Kan min arbetsgivare kräva att jag uppvisar vaccinationsbevis?

Regeringen har beslutat att det kan krävas vaccinationsbevis för tillträde till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från och med den 1 december 2021.

Juridiskt åstadkoms detta genom en ändring i den så kallade begränsningsförordningen och innebär att en arrangör kan välja att kräva vaccinationsbevis istället för att beakta gällande deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det handlar om vaccinationsdelen i EU:s digitala covidbevis som i Sverige tillhandahålls av E-hälsomyndigheten.
  • Bestämmelsen medför inga förändringar när det gäller vaccinationsbevis i arbetslivet.
  • En arbetsgivare kan därför inte med stöd av ändringen kräva att en arbetstagare uppvisar vaccinationsbevis för arbetsgivaren.
Om den som arrangerar en offentlig tillställning väljer att kräva vaccinationsbevis kommer kravet inte att omfatta arbetstagare som arbetar vid evenemanget. Detta eftersom att personal inte omfattas av Polismyndighetens deltagarbegrepp som hämtar sitt innehåll från ordningslagen.

Men:
Om du som anställd däremot deltar i ett evenemang inom ramen för dina arbetsuppgifter, till exempel som företrädare för din arbetsgivare på en konferens eller liknande, då kan du behöva uppvisa vaccinationsbevis som deltagare.


Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.