Till senaste kommentaren

Kan jag bli uppsagd om jag ej klarar examen?

Hej!
Jag fick jobb som skolbibliotekarie för två år sedan och var då i slutskedet av min bibliotekarieutbildning. Tanken var att jag skulle ta min kandidatexamen ganska direkt efter min anställning. Men två år har nu gått och jobbet har helt hamnat i förgrunden. Min utbildning ligger som på is.
Däremot så gör jag en mycket bra insats på jobbet, får ständigt beröm av min chef och skolledningen, har lyft biblioteket enormt, arbetar ofta med lärare och får mycket positiv feedback från både elever och personal.
För mig känns det inte alls lockande att återuppta mina studier just nu. Jag trivs på mitt arbete och ser mig själv stanna kvar här i många år framöver, och det är vad jag vill fokusera på. Jag jobbar dessutom 100%.
Men kan jag bli uppsagd på de grunder att jag tar för lång tid på mig att få min examen?

Kommentarer

 • Hej,
  Om det inte framgår något i ditt anställningsavtal att det är villkorat med att du avslutar din examen löper du ingen omedelbar risk att din anställning ifrågasätts utifrån att du inte uppfyller villkoren.
  Däremot skulle förstås arbetsgivaren i en kommande omorganisation uppställa formella krav för att inneha en viss typ av befattning och då skulle det kunna ligga dig i fatet att examen inte är avslutad.

  Den rekommendation jag tror att flertalet medlemmar skulle ge i motsvarande situation som den du beskriver är att så långt det bara är möjligt se till att få de formella meriterna på plats, dvs avsluta examen. Självklart är det en fråga som hänger nära samman med resurser i form av tid och eventuellt även fråga om ekonomisk möjlighet att kanske en kort period gå ner i arbetstid.

  Men om du har möjlighet kanske du skulle se om det går att få examen på plats.

  Varmt lycka till!
  Sara Luthander Chefsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.