Inkomstförsäkring och sjukskrivning

Gäller inkomstförsäkringen även om jag blir sjukskriven en längre tid?
Ingrid

Kommentarer

 • Hej,
  Det framgår inte riktigt av din fråga om den avser ersättning från försäkringen eller om du kan fortsätta ha försäkringen under tid som sjukskriven.

  För att vara säker på att du får svar på just det du undrar rekommenderar jag dig att kontakta DIK Direkt och få prata med en av mina kollegor för vidare vägledning.

  Generellt kan sägas att om du under pågående arbetslöshet med ersättning från a-kassan och inkomstförsäkringen skulle bli sjukskriven så skulle du få sjukpenning i stället för a-kassa. I samband med det skulle även ersättningen från inkomstförsäkringen upphöra tillfälligt. När sjukskrivningen upphör kan du få fortsatt ersättning i den mån det finns ersättningsdagar kvar.

  Om du är i anställning och blir sjukskriven ska du fortsätta vara med i a-kassan precis som vanligt och via avgiften till DIK erlägga premie till inkomstförsäkringen. Din tid med sjukpenning kommer vara vad som kallas för överhoppningsbar i förhållande till a-kassan och inkomstförsäkringen. Utifrån detta kan man alltså säga att inkomstförsäkringen gäller även om du skulle bli sjukskriven.

  Men som sagt - för att vara säker på att du får svar på just det du undrar är det bästa att du hör av dig.

  Vänligen,
  Sara Luthander

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.